More

  Лекарите предупредуваат: Овие лекови никогаш не треба да ги земате сами!

  - Advertisement -

  Несоницата или лошиот сон може да го зголемат ризикот од дебелина, висок крвен притисок и дијабетес. Но, колку е здраво да се земаат апчиња за спиење?

  „Несоницата е многу често пореметување кај кое инциденцата варира помеѓу 10-30% од популацијата. Тоа е во пораст поради високите нивоа на стрес кај населението. Ова се случува поради различни причини, некои физички, некои ментални, а понекогаш и без никаква причина. Физички проблеми како болка, дезориентација, дисфункција на црниот дроб, отежнато дишење во текот на ноќта и зголемено мокрење во текот на ноќта може да доведат до нарушувања на спиењето. Менталните проблеми како што се зголемената анксиозност, проблемите поврзани со работата или семејството и депресијата исто така може да доведат до проблеми со спиењето. Причината за несоница може да варира од личност до личност“, вели д-р Субхаш Чандра, доцент по интерна медицина.

  И додека таблетите за спиење изгледаат како решение за лошиот сон, како да знаете дека нема да доведат до токсична зависност и несакани ефекти?

  Др. Сандип Најар, доктор за болести на градите и респираторните органи, смета дека таблетите за спиење треба да се избегнуваат колку што е можно повеќе. Тој додаде дека повремено може да им се препишат само на оние кои имаат медицински причини, операција или траума што предизвикува неподнослива болка.

  „Пациентите со неодамнешен стрес кој предизвикува анксиозност и нарушувања на спиењето може да се лекуваат со апчиња за спиење неколку дена. Пациентите со значителни тешкотии со дишењето и оние со поголем ризик од продолжена седација од апчиња за спиење треба да ги даваат овие лекови само со претпазливост и само доколку е апсолутно неопходно“, додаде д-р Чандра.

  Зборувајќи за злоупотребата на апчиња за спиење, д-р Чандра вели дека многу пациенти ги користат и по пропишаното време кога можат да ги земаат.

  „Пациентите, исто така, на крајот споделуваат апчиња за спиење што им се препишани со друго лице. Прекумерното консумирање на овие таблети над пропишаната доза е уште една неправилна практика. Покрај тоа, рекреативната употреба и зависностите се други злонамерни практики со кои се среќаваме“, рече тој.

  „Бидејќи овие лекови предизвикуваат одредена релаксација и аналгезија, многу пациенти почнуваат да го бараат тоа, па премногу се препишуваат токму поради притисокот на пациентите. За жал, многу пати основната болест се занемарува и не се лекува. Ова може да го влоши здравјето на пациентите и да доведе до зависност“, рече д-р Најар.

  Др. Најар рече дека се смета за кривично дело да се охрабри некој да пие апчиња за спиење. „Овие се штетни лекови и можат да предизвикаат поспаност, главоболки, запек или дијареа, невролошки абнормалности, мускулна слабост, губење на либидото и многу други несакани ефекти“, објаснува тој.

  Луѓето никогаш не треба да споделуваат апчиња за спиење препишани за проблеми со спиењето бидејќи постојат различни видови на апчиња за спиење со различни ефекти и профили на несакани ефекти, а тоа што е лек за едно лице може да стане штетно за друго лице во зависност од неговата постојна здравствена состојба, бубрезите и црниот дроб. функција и други параметри. Дополнително, мора да се земе предвид комбинацијата на лекови и фактот дека не треба да се земаат апчиња за спиење доколку се земаат други лекови. Затоа е секогаш важно да се консултирате со лекар пред да земете апчиња за спиење за да знаете кои апчиња се најбезбедни за вас.

  Покрај тоа, важно е да се напомене дека таблетите за спиење предизвикуваат зависност доколку се користат повеќе од две недели или еден месец, пишува Тајмс оф Индија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img