More

  Легендарниот психолог ја откри формулата 7-38-55 пред 57 години, а таа е тајната на емоционално интелигентните луѓе и денес.

  spot_img

  Правилото 7-38-55 и денес е клучот за високата емоционална интелигенција. Ова класично психолошко правило често е погрешно применето, но кога правилно се разбира и применува, може радикално да го зголеми вашиот EQ.

  Ова правило првпат го опиша психологот Алберт Мехрабијан од Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес во 1967 година, а подоцна детално го објасни во неговата книга „Тивки пораки“. Вообичаено правило е дека 7 отсто од комуникацијата доаѓа преку нашите зборови, 38 отсто преку тонот на гласот, а 55 отсто преку говорот на телото, пишува razvodna.rs.

  Колку едноставно и убедливо звучи ова! Не е ни чудо што многу комуникациски експерти го наведуваат и денес.

  Сепак, постои еден проблем со ова практично правило. Имено, често не се толкува добро, па затоа излегува дека е неточна. Сепак, не го отфрлајте. Правилното разбирање на правилото 7-38-55 може веднаш да ја зголеми вашата емоционална интелигенција и да ви помогне во различни важни секојдневни ситуации.

  Она што повеќето луѓе погрешно го разбираат за правилото 7-38-55
  Гуглирајте го ова класично правило и ќе најдете написи кои инсистираат на тоа дека може да ви помогне подобро да се справите со интервјуата за работа, па дури и деловните преговори со подобро разбирање на сопствениот јазик на телото и тонот на гласот, како и невербалните знаци на другите. Очигледно е добра идеја да обрнете внимание на тоа дали работодавачот проѕева низ вашите одговори или дали сте агресивни на преговарачката маса, но има еден проблем со ова толкување.

  Тоа навистина не е она што го рече Мехрабијан. Експериментите кои го поддржуваат методот не се занимаваа со продажба или интервјуа за работа. Тие особено се фокусираа на ситуации во кои луѓето зборуваат за своите чувства, а нивните зборови и изрази на лицето не се совпаѓаат.

  Како што објасни Мехрабијан со формула на неговиот сајт – вкупни лајкови = 7% вербални лајкови + 38% лајкови на глас + 55% лајкови на лицето. Други слични равенки беа изведени од експерименти конкретно фокусирани на комуникација на чувства и ставови. Затоа, ако лицето кое комуницира не зборува за своите чувства или ставови, овие равенки не се применливи.

  Ако сакате да го видите визуелно, погледнете го ова кратко, забавно видео кое ја изложува пошироката употреба на правилото 7-38-55.

  Читањето конфликтни емоционални сигнали е самата суштина на емоционалната интелигенција
  Заклучокот е дека правилото на Мехрабијан се однесува само на чувствата, а не на фактичката содржина. И работи само кога различни сигнали се во конфликт. Добрата вест е дека ова опфаќа цела низа ситуации кои се многу важни во животот.

  Се прашувате дали вашата девојка е лута на вас иако вели дека е добро? Посегнете по правило 7-38-55. Не сте сигурни дали навистина сте се поврзале со таа интересна личност на некој настан? Повторно, посегнете по правилото 7-38-55. Не сте сигурни дали вашите вработени се ентузијасти за новата иницијатива? Сега веќе знаете што треба да направите.

  Иако правилото 7-38-55 може да биде претерано искористено, тоа е неверојатно корисно за насочување на нашето внимание кон она што најверојатно ќе ни обезбеди точни и вредни информации во ситуации кога е тешко да се прочитаат намерите или емоциите на другите. Кога се сомневате, потпирајте се повеќе на тонот на гласот и говорот на телото отколку на зборовите.

  Ова е исто така корисно да се има на ум кога се обидувате да ги пренесете вашите чувства. Зборовите се (многу) важни, но тие не се единственото нешто што треба да го земете во предвид. Ако она што го кажувате е во спротивност со вашиот тон или говор на телото, луѓето повеќе ќе им веруваат на очите отколку на ушите. Тоа е предупредување за секој водач кој сака да ги охрабри своите војници додека се мачат со рацете во џеб – или оние кои мислат дека можат да се справат со емоционално чувствителни работи преку е-пошта и Зум.

  Читањето на туѓите емоции и прецизното пренесување на вашите е клучна компонента на емоционалната интелигенција. Правилото 7-38-55 е привлечно затоа што е потсетник дека ако сакате да ги подобрите овие вештини, треба да запомните дека како ќе кажете нешто е исто толку важно како што кажувате и колку го кажувате.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img