More

  Лажните критики станаа вистинско зло. Трговците бараат правна заштита

  spot_img

  Лажните критики станаа едно од најтврдоглавите неволји на онлајн трговците на мало, при што прстот најчесто е вперен во групите на Фејсбук, а некои повикуваат на посилна правна заштита од агенциите кои создадоа цела индустрија за измами.

  Лажните критики станаа вистинско зло. Само Амазон блокираше 200 милиони лажни критики минатата година, пишува The Guardian.

  Шефот за доверба на клиентите на Амазон, Дармеш Мехта, вели дека поплавата од дезинформации им штети на потрошувачите, кои се „заведени за тоа кои производи треба или не треба да ги купуваат“.

  „Пред неколку години го видовме порастот на она што ние го нарекуваме агенти за лажни прегледи“, рече Мехта, кој ја спореди со „индустријата за измама со куќи“, често со стотици вработени.
  „Тие доаѓаат кај продавачите и нудат услуги за лажни прегледи, многу како маркетинг услуга“, објасни тој.

  „Тие наоѓаат начин до потрошувачот и велат: „Ако оставите рецензија со пет ѕвездички за овој производ, ќе ви го дадам бесплатно или подарок картичка од 25 фунти“ на производителот“, вели Мехта.

  Која група на потрошувачи? неодамна го истакна обемот на проблемот, со истражување кое покажува како групите кои нудат лажни прегледи на сајтови како Amazon, Google и Trustpilot сè уште напредуваат на Facebook, и покрај повеќекратните регулаторни интервенции.

  Откако беше обвинет дека не прави доволно за да се справи со лажните критики, Амазон минатата година презеде правна постапка против повеќе од 90 агенти кои олеснуваа лажни прегледи и тужеше повеќе од 10.000 администратори на Фејсбук групи кои се обидоа да објавуваат рецензии во замена за пари или бесплатни производи.

  „Измама и лажни активности не се дозволени на нашите платформи, вклучително и нудење или тргување со лажни критики“, рече Мета, сопственик на Фејсбук.

  Технолошкиот гигант отпушта уште 9.000 работници, по дури 18.000 отпуштања во
  Амазон го подигна вниманието, нагласувајќи ја употребата на најновата вештачка интелигенција за да бара лажни критики и агресивно да ги брка измамниците.

  Таа веќе презеде акција против 94 измамници оваа година, но сака другите да споделуваат информации и технолошките компании подобро да ги следат нивните сајтови.

  Предлог-законот за дигитални пазари, конкуренција и потрошувачи, кој поминува низ Парламентот на ОК, се очекува да ги зајакне правните овластувања на регулаторот.

  Се предлага да се забрани објавување на лажни критики без да се потврди дали се вистинити.

  Сепак, од групата потрошувачи Која? велат дека легислативата треба да оди подалеку со тоа што купувањето, продавањето и хостирањето на лажни критики посебно ќе ги направи криминално.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img