More

  Користејќи нов метод, научниците успеаја целосно да го елиминираат ХИВ од клетките

  spot_img

  Научниците објавија дека со помош на технологијата за модификација на гените, поточно системот Crispr, моќна алатка за уредување на гени, успешно го елиминирале ХИВ од заразените клетки.

  Криспр ја сече ДНК на молекуларно ниво како ножици и ги отстранува или деактивира несаканите делови, пишува Би-Би-Си, потсетувајќи дека откривањето на овој систем на научниците им ја донело Нобеловата награда за хемија. Тие се надеваат дека на крајот организмот ќе може целосно да се ослободи од присуството на вирусот, иако треба да се направи уште многу работа за да се потврди дека методот е целосно безбеден и ефикасен.

  Постоечките лекови против ХИВ можат да го запрат вирусот, но не и да го елиминираат од крвта.

  Тим научници од Универзитетот во Амстердам, презентирајќи го резимето на своите рани наоди на овонеделната медицинска конференција, нагласија дека нивната работа останува само доказ за концептот за лекување и дека тој нема да стане лек за ХИВ во скоро време. И д-р Џејмс Диксон, вонреден професор по технологии за генска терапија на Универзитетот во Нотингем, вели дека целосните наоди бараат дополнително испитување.

  „Ќе треба да се вложи многу повеќе работа, така што резултатите од ваквите клеточни анализи резултираат со идна терапија“, рече тој.

  Други научници исто така се обидуваат да го користат Crispr против ХИВ. Excision BioTherapeutics тврди дека 48-неделното испитување на тројца доброволци со ХИВ не покажува потешки несакани ефекти.

  Загриженост за можните долгорочни несакани ефекти
  Но, д-р Џонатан Стоје, експерт за вируси во Институтот Френсис Крик во Лондон, вели дека елиминирањето на ХИВ од сите клетки во телото што би можеле да го содржат е исклучително предизвик.

  Тој е загрижен за „неценетите ефекти од третманот кои би можеле да имаат долгорочни несакани ефекти“ и верува дека „ќе поминат многу години пред терапијата базирана на Crispr да стане рутинска, дури и под претпоставка дека нејзината ефикасност може да се докаже“.

  ХИВ ги инфицира и напаѓа клетките на имунолошкиот систем, користејќи сопствена машинерија за да направи копии од себе. Дури и со ефективен третман, некои клетки влегуваат во мирна или латентна состојба, но сепак содржат ХИВ ДНК или генетски материјал без активно да произведуваат нов вирус.

  На повеќето луѓе заразени со ХИВ им е потребна доживотна антиретровирусна терапија, а доколку престанат да ги земаат лековите, заспаниот вирус може повторно да се разбуди и повторно да предизвика проблеми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img