More

  КОМС: Младите влегуваат во сексуални односи на возраст од 15 до 18 години

  - Advertisement -

  Речиси половина од младите влегуваат во сексуални односи на возраст од петнаесет до осумнаесет години, а дури четвртина од анкетираните девојчиња велат дека доживеале некаков вид на сексуално насилство, се вели во Алтернативниот извештај за положбата и потребите на младите. составена од Чадорската организација на српската младина (КОМС).

  Истражувањето покажало дека 47 отсто од младите првпат влегле во сексуални односи на возраст од 15 до 18 години, а на прашањето дали биле жртви на сексуално насилство, 17 отсто од нив одговориле позитивно.
  „Таа бројка се искачува на 25 проценти кога станува збор за млади жени. Ова се и повисоки бројки во однос на 2021 година, кога изнесуваа 13, односно 21 отсто. Ваквите бројки секако се загрижувачки, особено ако се има предвид дека процентуално се зголемени во однос на минатата година“, оценува КОМС.

  Кога станува збор за родовата еднаквост, во однос на ставот дека младите жени потешко се вработуваат од младите мажи, на скала од еден до пет, девојките се поблиску до ставот дека им е потешко и даваат дека наведете резултат од 3,79, додека момци, таа бројка е 2,63.

  Исто така, има разлики во ставовите и во однос на констатацијата дека „на младите жени им е потешко да се занимаваат со политика поради предрасудите што постојат“, па така и на скала од еден до пет жените ја потврдија таа изјава со оценка 4,12 .

  Кај младите мажи просечниот одговор е 2,94, но секако дека е потешко за девојчињата.

  Исто така, минимална е разликата во ставот дали и жените сносат дел од одговорноста во случај на силување. Со оваа констатација се согласуваат и мажите со оценка од 1,64 (на скала од 1 до 5), но овој став го имаат и младите жени (оценка 1,24), се наведува во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img