More

  Комесар по повод Светскиот ден на детето: Интернетот нуди многу предности, но носи и ризици

  spot_img

  Комесарот за информации од јавно значење и заштита на лични податоци, Милан Мариновиќ, по повод Светскиот ден на детето рече дека интернетот, социјалните мрежи и паметните уреди нудат многу предности, како забава или учење, но носат и ризици, особено во однос на на приватноста.

  Во писмената изјава Мариновиќ наведе дека треба да се користат нови технологии, но треба да се биде внимателен и одговорен и им порача на децата секогаш добро да размислуваат какви податоци ќе споделуваат на интернет, какви информации ќе дадат или до кои ќе дозволат пристап.

  „Избегнувајте објавување податоци како име и презиме, адреса, телефонски број или лични податоци кои би можеле да се користат за цели што не ги сакате“, рече Мариновиќ, додавајќи дека треба да размислите пред да објавувате или споделувате фотографии или видеа, и како вашите како и вашите блиски и блиски, членови на семејството, пријатели.
  „Со текот на времето, размислете кој ќе може да ги види вашите објави кои содржат лични податоци, односно дали сте се погрижиле содржината што ја споделувате да може да ја видат само оние на кои сте дозволиле да се видат или се достапни за пошироко. круг на луѓе, како и дали сте ја обезбедиле самата сметка со доволно силен код кој нема лесно да се открие“, им рече Мариновиќ на децата.

  Посочи дека децата можат да бидат изложени на разни проблеми преку споделување информации за себе, бидејќи тие информации можат да бидат злоупотребени од оние кои немаат најдобра намера и посочи дека она што еднаш ќе биде објавено на интернет може да остане таму засекогаш.

  „Како општество имаме одговорност да обезбедиме безбедна средина за раст и развој на децата. Ова вклучува соодветна заштита на нивната приватност. „Развивањето на свеста за важноста на заштитата на приватноста на децата треба да биде континуиран процес кој ги вклучува децата, родителите, училиштата, технолошките компании и општеството како целина“, рече Мариновиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img