More

  Колку гориво троши клима уредот во вашиот автомобил?

  spot_img

  Високите температури се тука, и иако порано беше сосема нормално да се вози автомобил без клима, денес не можеме да замислиме патување или екскурзија без него. Сепак, дали знаете како тоа влијае на потрошувачката на гориво?

  Германскиот автомобилски клуб (ADAC) спроведе студија за да утврди до кој степен употребата на клима уред во возилото влијае на потрошувачката на гориво.

  Добрата вест е дека благодарение на модерните системи за климатизација, влијанието врз потрошувачката (а со тоа и трошоците) полека се намалува.

  Анализата покажала дека потрошувачката во просек се зголемува за 10 до 15 отсто, а големо влијание имаат и условите во кои возите.

  Во градот, на пример, потрошувачката се зголемува за околу 20 отсто, на автопат со просечна брзина од 100 километри на час, потрошувачката се зголемува за околу шест отсто, а максималната потрошувачка, доколку автомобилот е во мирување, е до 70 проценти.

  И хрватскиот магазин ХАК пишува дека климата ќе има помало влијание врз потрошувачката доколку користите автоматска клима наместо сами да ја регулирате температурата и да ја дувате моќноста.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img