More

  Колкава тежина е дозволена за време на бременоста и кога може да биде опасна?

  spot_img

  На жените им се препорачува да се здебелат околу 12 килограми за време на бременоста, а не да „јадат за двајца“, како што често се слуша. Ако се здебели, и мајката и детето се изложени на поголем ризик од болест.

  Според Светската здравствена организација (СЗО), дебелината достигна „епидемиски размери“ во светот.

  Повеќе од половина од светското население би можело да страда од дебелина до 2035 година. Тоа е повеќе од четири милијарди луѓе според Светскиот атлас за дебелина од 2023 година.

  Соодветно на тоа, бројот на трудници со прекумерна тежина е значително зголемен во светот. Во САД, на пример, околу две третини од жените се со прекумерна тежина на почетокот на бременоста.

  „Во Германија се повеќе се движиме во таа насока“, вели Регина Енценауер, која раководи со одделот за детска исхрана во Институтот Макс Рубнер во Карлсруе.

  Во Германија, според податоците на една федерална студија, речиси 44 отсто од жените започнуваат бременост со прекумерна тежина или дебели. Во 2014 година, тоа беше 35 проценти од младите мајки.

  Штета за децата
  Ако мајката има прекумерна тежина, тоа може да има директно влијание врз нероденото дете. Регина Енценауер вели дека дури и ембрионите добиваат погрешен биолошки отпечаток бидејќи мора да се прилагодат на прекумерната исхрана за време на развојот во матката.

  Првите илјада дена, од почетокот на бременоста до крајот на втората година од животот, се клучни, нагласува научникот.

  „За тоа време се одредува и што ќе сака детето подоцна. Чувството за вкус е функционално во раниот развој, фетусот ги апсорбира супстанциите од исхраната на мајката преку плодовата вода“.

  Како резултат на тоа, потомците на трудниците со прекумерна тежина имаат поголема веројатност да се здебелат и да развијат секундарни болести како што се дијабетес или срцеви проблеми во рана фаза, изјави професор по медицина на Универзитетот во Дизелдорф за германската новинска агенција dpa.

  Вишокот телесна тежина е ризик за мајката и детето
  Мајките со прекумерна тежина го зголемуваат ризикот од развој на дијабетес, а детето може да развие и дијабетес поради прекумерна исхрана.

  Покрај тоа, ризикот од болести поврзани со бременоста значително се зголемува кај жените со прекумерна тежина. Тие вклучуваат труење во бременоста (прееклампсија), тромбоза или висок крвен притисок поврзан со бременоста.

  Покрај тоа, веројатноста за спонтани абортуси и предвремено породување, како и царски рез, значително се зголемува бидејќи децата на жени со прекумерна тежина често се раѓаат со поголема родилна тежина.

  Здраво зголемување на телесната тежина за време на бременоста
  Значително зголемување на телесната тежина за време на бременоста е нормално и важно за да се обезбедат доволно хранливи материи за мајката и детето. Но, идната мајка не мора да „јаде за двајца“, како што често ја советуваат.

  На бремените жени им требаат само десет проценти повеќе калории дневно отколку пред бременоста.

  Жените со нормална тежина добиваат во просек од 11,5 до 16 килограми за време на бременоста.

  Бебето при раѓање тежи во просек околу 3.500 грама, плацентата тежи околу 650 грама, матката околу 1.300 грама. Дополнителното количество крв тежи околу 1.250 грама, плодовата вода околу 1.000 грама. Дополнителните масни наслаги тежат околу 1.700 грама, а насобраните течности околу 2.000 грама.

  Тоа се вкупно околу 11.400 грама, поради што на трудниците им се препорачува да се здебелат најмногу дванаесет килограми во текот на бременоста.

  Доколку се здебелат повеќе од 20 килограми, причината често е неправилна или претерана исхрана. Затоа, жените треба редовно да го следат нивното зголемување на телесната тежина за време на бременоста.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img