More

  Која е предноста на одложеното сечење на последната спона меѓу мајката и бебето?

  spot_img

  Дали знаевте дека нормалната папочна врвца има три крвни садови?

  Две артерии и една вена.

  Многу луѓе мислат дека папочната врвца е само „цевка“ која носи хранливи материи до нивното бебе.

  Но, од фотографијата што ја споделила дулата Кајла Хедфилд на нејзината страница Intricately Woven Birth Services, јасно можеме да видиме дека папочната врвца е многу посложена од тоа!

  Вената носи оксигенирана крв, богата со хранливи материи до фетусот и двете артерии, низ кои тече деоксигенирана крв, како и отпадни производи (како јаглерод диоксид) низ плацентата и во вашиот крвоток за да се исфрлат.

  Папочната врвца влегува во фетусот преку абдоменот, на местото каде што ќе се формира папокот по одвојувањето.

  Повеќе за ова на „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img