More

  Кои се правилата за употреба на електронски цигари во светот?

  spot_img

  Светската здравствена организација (СЗО) ги повика владите да ги третираат електронските цигари, познати и како уреди „вајп“, слично на тутунските производи и да ги забранат сите вкусови.

  Но, предлогот може да претставува проблем за големите тутунски компании, кои се залагаат токму пушачите да се префрлат на алтернативни тутунски производи.

  Бритиш Американ Тобако (БАТ) објави дека планира да заработи 50 отсто од заработката од продажбата на електронски цигари до 2035 година.

  Во минатогодишниот извештај на СЗО се наведува дека уредите за вапинг се забранети во 34 земји, вклучувајќи ги Бразил, Индија, Иран и Тајланд. Но, многу земји се борат да ги спроведат правилата за е-цигари, што значи дека тие често се достапни на црниот пазар.

  Седумдесет и четири земји, главно африкански, но и Пакистан, Колумбија и Монголија, досега не ја ни регулирале употребата на електронски цигари, покажуваат податоците на СЗО.

  На клучните пазари, имено во САД и Кина, владите дозволуваат употреба на електронски цигари, но нивната употреба е регулирана.

  Ние обезбедуваме информации за регулирање на употребата на електронски цигари на големите пазари ширум светот:

  Австралија
  На Австралијците им треба рецепт за користење на е-цигари кои содржат никотин, но земјата се бори со поплава од нелегални производи за еднократна употреба. Од 1 јануари е забранет увозот на потрошен материјал во Австралија.

  Од март, исто така, ќе биде нелегално да се увезува секаков вид на вапинг што не е одобрен како „терапевтски“ од австралискиот медицински регулатор, Управата за терапевтски производи, објави владата.

  Следната година се планира да се донесе предлог-закон со кој ќе се забрани домашното производство или снабдување со нетерапевтски електронски цигари.

  Кина
  Во 2021 година, најголемиот светски производител на е-цигари воведе низа закони со кои се контролира нивната употреба во земјата. Меѓу нив е и забраната за ароматизирани производи кои многу кинески производители продолжуваат да ги извезуваат во странство.

  Владата наведе голем број здравствени проблеми поврзани со употребата на електронски цигари кај младите.

  Компаниите кои произведуваат електронски цигари мора да добијат лиценца за продажба на потрошувачите, а земјата воведе даноци за производство, увоз и дистрибуција на големо во 2022 година.

  Членки на ЕУ
  Европската комисија постави регулаторни стандарди за електронските цигари, вклучувајќи ограничувања на количината на никотин и етикети кои укажуваат дека тие не треба да ги користат непушачите. Пред да започнат со продажба, производителите мора да се регистрираат, а регистрацијата е одобрена од владите.

  Националните влади, исто така, воведоа закони за регулирање на нивната употреба. Во Франција, уредите за вап не можат да купат никој помлад од 18 години, а нивната употреба е забранета на одредени јавни места, вклучувајќи ги универзитетите и јавниот превоз.

  Во 2013 година Италија ја укина забраната за користење електронски цигари во јавност. Употребата на уреди за вапинг сè уште е забранета во или во близина на училиштата.

  Електронските цигари за еднократна употреба привлекоа посебно внимание кај законодавците во некои земји од ЕУ поради еколошки и здравствени проблеми. Франција целосно ги забрани.

  Горниот дом на германскиот парламент ја повика владата да се заложи за слична забрана на цела ЕУ за уредите за еднократна употреба за варење.

  Јапонија
  Електронските цигари кои содржат никотин се сметаат за медицински производи според јапонскиот закон, но ниедна сè уште не е одобрена за употреба.

  Русија
  Малолетниците не смеат да купуваат електронски цигари. Нема ограничувања кога станува збор за вкусови или уреди за еднократна употреба.

  Во ноември, локалните медиуми објавија дека владата го откажала предлогот за забрана на електронските цигари. Руското Министерство за здравство смета дека тоа ќе доведе до губење на даночните приходи и ќе го поттикне црниот пазар.

  Пексели
  Турција
  Производството на електронски цигари е забрането, а увозот е дозволен само во мали количини, но и покрај тоа, електричните цигари се широко достапни во Турција.

  ОК
  Обединетото Кралство ги стави уредите за испарување во фокус на својата политика за јавно здравје, нудејќи дури и почетни пакувања кои би можеле да им помогнат на поединците да се откажат од пушењето цигари. Но, зголемениот број на ароматизирани уреди за еднократна употреба, предизвика загриженост за зачувувањето на животната средина, здравјето и последиците по здравјето на младите луѓе.

  На крајот на јануари, владата објави дека ќе ја забрани употребата на цигари за еднократна употреба и ќе донесе надлежност за регулирање на вкусот и пакувањето на електронските цигари. Ваквата одлука уследила по резултатите од истражувањето кое покажало дека бројот на малолетници кои користат електронски цигари е тројно зголемен во последните три години.

  Во март, владата објави дека ќе воведе дополнителен данок на уредите за испарување од октомври 2026 година.

  Соединети Држави
  Производителите на електронски цигари на најголемиот светски пазар за алтернативи на никотин мора да добијат одобрение од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) за легално да ги продаваат своите производи.

  Некои се веќе на пазарот додека чекаат агенцијата да ги разгледа нивните апликации.

  ФДА смета неколку кој фактор во одлучувањето, меѓу кои е потенцијалната корист за пушачите на тутунски цигари кои се обидуваат да се откажат од пушењето тутунски цигари. ФДА допрва треба да ги одобри вкусовите на уредите за вапење. Но, лошата имплементација на мерките резултира со фактот дека производите со вкус, често за еднократна употреба сè уште се широко достапни на пазарот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img