More

  Кои се најевтините земји за дигитални номади: две многу блиску до Словенија

  spot_img

  Во последниве години, работата на далечина стана доста честа појава. Некои отидоа чекор подалеку и се одлучија за дигитален номадизам, но препорачливо е да ги изберете земјите каде што дрифтувате.

  Работата на далечина стана доста честа појава во последниве години. Покрај технолошкиот развој, пандемијата на Ковид-19, исто така, даде дополнителен поттик на овој тип на работа. Така, сите околности од последниве години родиле нов тип на работници со полно работно време, дигиталниот номад.

  Тоа се луѓе кои патуваат од земја до земја и користат интернет конекција само за работа. Со таквиот начин на живот важен е и изборот на земја, така што заработката овозможува прилично удобен живот.

  Порталот Yahoo Finance анализираше кои земји се меѓу најевтините за живеење на дигиталните номади.

  Мексико
  Месечна кирија за еднособен стан: приближно 485 евра

  Мексико е особено привлечно за американските дигитални номади. Во оваа северноамериканска земја можете удобно да живеете со околу 900 евра месечно, дури и на места со прекрасни плажи, како што се Ла Паз или Пуерто Ескондидо, или историски места како што е Сан Кристобал де лас Касас. За многу дигитални номади, Мексико е идеална дестинација.

  Унгарија
  Месечна кирија за еднособен стан: приближно 430 евра

  Според наодите на Yahoo Finance, главниот град на нашиот источен сосед, Будимпешта, на дигиталните номади пред се им нуди многу брз интернет, кој достигнува просечна брзина од околу 40 Mb/s. Покрај тоа, земјата нуди разновидна кујна, но според наодите на порталот, тие би сакале само повеќе Унгарци да зборуваат англиски.

  Турција
  Месечна кирија за еднособен стан: околу 400 евра

  Покрај евтин живот, Турција на дигиталните номади им нуди и многу брз интернет. Покрај тоа, земјата нуди многу природни и туристички атракции. Во ресторан ручекот за двајца чини околу 27 евра.

  Јужна Африка
  Месечна кирија за еднособен стан: околу 400 евра

  Оваа земја е привлечна главно поради многу ниските трошоци за живот. Во исто време, оваа малку потценета туристичка дестинација им нуди на дигиталните номади многу можности за различни активности и патувања.

  Тајланд
  Месечна кирија за еднособен стан: околу 360 евра

  Тајланд е атрактивен не само за илјадници туристи кои го посетуваат секоја година, туку и за работа и живот. Чианг Маи е особено пријатен град за дигиталните номади. Ова нуди многу брз интернет, а за еден месец комотно ќе си дојдете со околу 800 евра.

  Индонезија
  Месечна кирија за еднособен стан: околу 260 евра

  Храната е особено евтина во Индонезија, бидејќи можете да добиете оброк во ресторан за помалку од две евра. Покрај тоа, земјата е позната по своите вулкани, прекрасни плажи и други природни атракции. Еден од градовите кој нуди и многу брз интернет е Кангу на островот Бали. За еден месец удобно ќе стигнете за околу 900 евра.

  Колумбија
  Месечна кирија за еднособен стан: околу 240 евра

  Колумбија нуди одличен спој на уметност, кујна и култура по прифатлива цена. Трошоците за живот во оваа земја се многу ниски. Во споредба со Словенија, според извештаите на Numbeo, трошоците за живот во Колумбија се за околу 50 проценти пониски.

  Северна Македонија
  Месечна кирија за еднособен стан: приближно 215 евра

  Според дигиталните номади, Скопје особено е едно од најпристапните за нивниот начин на работа и живеење. Трошоците за живот се ниски, имаат лесно достапен јавен превоз и пред се многу добра интернет инфраструктура со добра мобилна конекција. Македонија нуди и многу искуства од патувањето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img