More

  Кога е најдобро да се пие магнезиум – наутро или навечер?

  spot_img

  Земањето суплементи го зајакнува имунитетот, но за многумина од нив е важно да знаете во кое време треба да ги земате за да добиете максимален ефект од нив, што е и крајната цел. Магнезиумот е исто така еден од додатоците во исхраната (суплементите) по кои луѓето најчесто посегнуваат, но се сомневаат и дали треба да го пијат наутро или навечер?

  Важно е да се истакне дека земањето магнезиум, како и кај многу други додатоци, е донекаде флексибилно, што значи дека не мора да се зема во строго одредено време.

  Сепак, важно е да се нагласи дека нутриционистите предупредуваат дека максимумот мора да се извлече од магнезиумот и дека токму поради тоа мора да имате на ум неколку работи.

  Кога да се земе магнезиум, дали има најдобро време?
  “Зависи од. Во принцип, магнезиумот не е баран додаток во исхраната. Ова значи дека не мора да го земате во одредено време од денот за да имате корист од тоа. „Најдобро време за земање магнезиум е кога и да се сетите, а потоа бидете доследни секој ден“, вели Кери Ганс, авторка на „Диета со мали промени“.

  Сепак, тие забележуваат дека можеби е добра идеја да се земе додаток на магнезиум во комбинација со храна.

  „Земењето додатоци на магнезиум на празен стомак може да предизвика дијареа“, истакна Дебора Коен, вонреден професор на одделот за клинички и превентивни науки за исхрана.

  Видови на магнезиум
  Многу е важно да се направи разлика помеѓу неколку видови на магнезиум кои дефинитивно постојат и чие дејство е поделено на сегменти.

  Магнезиум оксид
  Ова е најчестиот вид кој се наоѓа во додатоците во исхраната. Тоа е неорганска сол на магнезиум која се формира со јони на магнезиум и кислород, а се користи за лекување на голем број здравствени проблеми, вклучувајќи главоболки и запек.

  Магнезиум хидроксид
  Оваа форма се користи за лекување на повремен запек, како и за рефлукс на киселина.

  Магнезиум глицинат
  Направено е од комбинација на магнезиум и амино киселина наречена глицин, според Клиниката Мајо. Најчесто се продава како помош за релаксација, подобар сон и расположение, но овие тврдења не се докажани во човечки студии. Сепак, нема штета ако го земате пред спиење и можете да го земате секој ден.

  Магнезиум цитрат
  Високо апсорбирачка форма на магнезиум, најчесто се користи за лекување на повремен запек.

  Може да се зема во секое време од денот. Обично предизвикува движење на дебелото црево во рок од половина час до шест часа по земањето.

  Колку дози магнезиум треба да земете?
  Препорачаниот дневен внес (РДИ) на магнезиум варира во зависност од фактори како што се вашиот пол и дали сте бремени или доите.

  Сепак, генерално се препорачува возрасните жени да консумираат помеѓу 310-400 милиграми магнезиум дневно, додека возрасните мажи треба да се стремат кон 400-420 милиграми од овој додаток дневно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img