More

  Кинески научници создадоа смртоносен вирус користејќи гликопротеин пронајден во еболата

  spot_img

  Кинески научници создадоа смртоносен вирус користејќи гликопротеин пронајден во еболата. Новиот вирус што го создале уништил група хрчаци.

  Истражувачите од Медицинскиот универзитет во Хебеј спроведоа студија на хрчаци, кои по добивањето на заразната болест и протеинот ебола што предизвикува ширење на вирусот, откриле дека развиле тешки системски заболувања слични на оние кои се забележани кај заболените од ебола, пишува Мирор.

  Во студијата на кинеските научници објавена во „Science Direct“, откриен е особено непријатен симптом за хрчаците. Симптомот се манифестира во форма на красти на површината на очните јаболка, кои влијаат на нивниот вид.

  Светската здравствена организација наведува дека еболата е ретка, но исклучително тешка болест која често е фатална кај луѓето. Се јавува кога вирусот влегува во телото преку исеченици на кожата или со допирање на очите, устата или носот.

  Симптоми на еболата се треска, замор и главоболка. Истражувачите рекоа дека целта е да се репродуцираат симптомите на ебола во лабораторија за подобро да се разбере состојбата и да се спречи нејзиното ширење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img