More

  Карпата ја чувал со години мислејќи дека содржи злато. Во реалноста, таа беше повредна

  spot_img

  Австралиски трагач на злато пронашол карпа за која мислел дека содржи злато. Се обиде да го отвори, но не успеа. Затоа ја однел во музејот.

  Во 2015 година, Австралиецот Дејвид Хол барал злато со детектор за метал. Регионалниот парк Мериборо во близина на Мелбурн е во областа каде златната треска во Австралија го достигна својот врв во 19 век.

  За време на неговата потрага, сепак, открил нешто необично – многу тешка, црвеникава карпа која лежи во жолта глина. Убеден дека во каменот има злато, го однел дома за да го отвори. Сепак, се покажа дека каменот е многу „тежок“. Ги издржа сите обиди да го пресече – со пила за камења, брусилка, дупчалка – дури и киселината што Дупка ја истури врз неа.

  По долгогодишни обиди, тој не можел да навлезе во каменот, па решил да го однесе во музеј во Мелбурн за да дознае што е тоа. Но, не мислел дека ќе го израдува Дермот Хенри, геолог вработен во музејот, со каменот тежок 17 килограми. Веднаш сфатил дека каменот е всушност метеорит.

  Кога го испитал каменот, открил дека се работи за таканаречен хондрит направен од железо и никел, кој бил формиран пред околу 4,6 милијарди години. „Овој метеорит најверојатно дошол од астероидниот појас меѓу Марс и Јупитер и бил турнат од таму од некои астероиди кои се удриле еден во друг, а потоа еден ден удрил во Земјата“, изјави Хенри за австралискиот Канал 10 вести. Датирањето со јаглерод покажува дека метеоритот лежи на Земјата од 100 до 1.000 години.

  Истражувачите тврдат дека метеоритот Мериборо е многу поредок од златото, што го прави многу повреден за науката, пишува магазинот Science Alert. Тој е еден од само 17-те метеорити некогаш пронајдени во австралиската држава Викторија и е втор по големина. Уште поголем е примерокот од 55 килограми откриен во 2003 година. „Ова е само 17-ти метеорит пронајден во Викторија, додека овде се пронајдени илјадници златни грутки“, рече Хенри. „Гледајќи го синџирот на настани, сосема е, може да се каже, астрономски малку веројатно дека воопшто бил откриен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img