More

  Канцеларијата на ОН за човекови права: Израел често ги кршеше законите за војна

  spot_img

  Израелската армија можеби постојано ги прекршила основните принципи на законите за војна и не направила разлика меѓу цивилите и борците во својата офанзива во Појасот Газа, соопшти Канцеларијата за човекови права на ОН.

  Во извештајот, во кој се испитуваат шест израелски напади во кои имало голем број жртви и сериозно уништена цивилна инфраструктура, пишува дека израелските сили „можеби систематски ги прекршиле принципите на дистинкција, пропорционалност и претпазливост при нападот“.

  „Барањето да се изберат средства и методи за војна со цел да се избегнат или барем да се намалат колку што е можно повеќе повредите на цивилите се чини дека постојано се прекршуваат во израелската кампања за бомбардирање“, рече високиот комесар за човекови права Фолкер Турк, според агенции.

  Минатата недела, Канцеларијата за човекови права на ОН рече дека убиството на цивили за време на израелската операција за ослободување на четворица заложници можеби се граничи со воени злосторства, но исто така може да биде и фактот дека палестинските екстремисти држат заложници во густо населените области.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img