More

  Канадската морнарица заплови во Сплит, пристигнува и американски разурнувач

  spot_img

  Фрегатата на Кралската канадска морнарица, канадскиот брод на неговото височество (HMCS) Фредериктон вплови во градското пристаниште во Сплит во неделата.

  Фрегатата „Фредериктон“ ќе го посети Сплит од 12 до 16 март заедно со други бродови на Постојаната поморска група на НАТО 2 (SNMG2) како дел од операцијата REASSURANCE, како поддршка на Канада за безбедносните и одвраќачките мерки на НАТО. Останатите четири брода ќе влезат во пристаништето во Сплит во понеделник во текот на претпладнето.

  Според канадската амбасада, HMCS Fredericton е фрегата од класата Халифакс која е во употреба од 1994 година и може ефикасно да одговори на различни оперативни непредвидени ситуации, и во Канада и во странство, во име на канадската влада.

  Сите бродови ќе бидат закотвени во пристаништето во градот Сплит
  Овој воен брод учествуваше во неколку мисии на НАТО, вклучително и во две постојани поморски групи на НАТО. Тој е доделен на канадските поморски сили Атлантик (MARLANT), пренесен дома во Халифакс, Нова Шкотска. Командант на ХМЦС Фредериктон е командантот Метју Мичел.

  Министерството за одбрана на Република Хрватска претходно извести дека групата бродови на НАТО SNMG2 (Постојана НАТО Мартим Група 2) ќе ги посети Хрватската морнарица (ХРМ) и градот Сплит како дел од нивната посета на Хрватска од 12 до 16 март. , и заеднички тренинг на море.

  Групата вклучува команден брод, разурнувач РМ УСС „Џејмс е Вилијамс“ (ДДГ-95), грчка фрегата РМ ХС „Псара“ (Ф-454), турска фрегата РМ ТЦГ „Барбадос“ (Ф-244). , фрегата на Холандија RM HNLMS „De Zeven Provincien“ (F-802) и фрегата на канадската RM HMCS „Fredericton“ (F-337).

  Сите бродови ќе бидат вкотвени во пристаништето во Сплит, а со групата бродови на НАТО командува комодорот Скот Скирета (RM USS)“. За време на посетата е предвидена заедничка обука на море со припадниците на хрватската морнарица. Активностите за меѓународна воена соработка се можност за заеднички вежби, размена на знаења, вештини и искуства со цел да се подобри интероперабилноста. Покрај заеднички тренинзи, предвидени се и спортски натпревари, информираат од Министерството за одбрана.

  Сплитско-далматинскиот префект Блаженко Бобан во понеделник ќе го прими командантот на групата воени бродови на НАТО, американскиот контраадмирал Мајкл Скирета, а договорена е средба и во градската канцеларија. Оваа група бродови на НАТО претходно самостојно ги посети хрватските градови. но сега полн тим и тоа гостување е едно од најголемите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img