More

  Кампања за подигање на свеста за срцевите болести и мозочните удари кај жените

  spot_img

  Секој прв петок во февруари во Америка се смета за месец на срцето, кога сите ширум земјата ја носат црвената боја со цел да ја подигнат и шират свеста со надеж дека ќе помогнат во искоренувањето на срцевите заболувања и мозочниот удар кај милиони жени.

  И во други делови од светот на овој ден се одвива едукативната кампања за Денот на црвениот фустан за да се подигне јавната свест за спецификите на мозочниот удар кај жените, да се сврти вниманието кон катастрофалните последици од игнорирањето на симптомите и неопходната потреба за промена на животниот стил.

  За последиците од мозочен удар

  Ние, во јуни минатата година, на оваа тема, поточно, повеќе за последиците од мозочниот удар, отколку за превенцијата, зборувавме со Мирјана Марковска од Скопје, која по преживеаниот мозочен удар пред околу три години, формирала здружение за помош и поддршка на лица со Афазија (ХОУП), со цел, да си помогне себеси, но и на сите други кои се соочуваат со афазија, како и на лицата кои водат грижа и нега за нив.

  Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img