More

  Каков е распоредот за признавање на Палестина?

  spot_img

  Владата испрати предлог за признавање на Палестина до Националното собрание. Претседателката на Националното собрание Уршка Клакочар Жупанчич во изјава за медиумите ќе го претстави очекуваниот распоред во врска со процедурите за признавање на Палестина како независна и суверена држава.

  Владата денеска нареди дополнителен чекор кон признавањето на Палестина.

  Државното собрание испрати предлог за признавање на Палестина како независна и суверена држава. Што значи тоа и кои се следните чекори?

  Најпрво предложената резолуција ќе биде разгледана на состанокот од страна на комисијата на Народното собрание, а потоа ќе следи состанок на сите членови на Националното собрание.

  Претседателката на Националното собрание Уршка Клакочар Жупанчич подетално ќе го претстави планираниот распоред на Народното собрание во врска со процедурите за признавање на Палестина.

  Владата на 6 мај ги започна процедурите за признавање на Палестина како независна и суверена држава и најави дека одлуката ќе ја испрати до Националното собрание (ДЗ) најдоцна до 13 јуни.

  Зошто владата одлучи да ја признае Палестина?
  Во образложението на предложената резолуција за признавање на Палестина, владата напиша дека со признавањето, меѓу другото, ќе се зголеми меѓународниот притисок врз Израел и Хамас, да се свртат кон преговори за траен прекин на огнот и ослободување на заложниците. Истовремено, министерскиот тим нагласи дека предлогот за признавање не е „награда за терористичкото движење Хамас за терористичкиот напад врз Израел“.

  Како што напиша таа во образложението, Словенија, дури и како непостојана членка на Советот за безбедност на ОН, секогаш предупредува на неодржливоста на актуелната ситуација поради нерешеното палестинско прашање и опасноста од сериозна ескалација во регионот.

  Откако Норвешка, Ирска и Шпанија одлучија да ја признаат Палестина, владата на Левица ја повика Словенија да го стори истото истиот ден – односно вторник, 28 мај. А во круговите на Голоб не се одлучувале за тоа. Тие изразија желба уште повеќе земји од ЕУ да одлучат за признавање и ги споменаа Франција, Белгија и Луксембург. И очигледно нашата земја, која секогаш го нагласуваше признавањето на Палестина заедно со другите земји од ЕУ, сега тоа го направи сама поради доцнењето.

  На средбата N1 меѓу премиерот Голоб и претседателот на партијата СДС Јанез Јанша, која во целост ќе ја објавиме утре наутро, премиерот рече дека процесот за словенечко признавање на Палестина веќе започнал во февруари на безбедносната конференција во Минхен, каде што разговарал тоа со потпретседателот на САД Камало Харис и арапските сојузници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img