More

  Како ќе изгледа воениот рок? Предложени се два модели

  spot_img

  Вооружените сили кои го подготвија моделот и Министерството за одбрана се подготвени да спроведат основна воена обука, како за двомесечниот, така и за тримесечниот модел.

  Двомесечниот модел би ја отсликувал доброволната воена обука, која во моментов трае два месеци или осум недели, дознава Вечерњи лист.

  Министерството за одбрана и вооружените сили имаат подготвено модели и се подготвени за воена обука, а одлуката ќе биде на политичко ниво, на Владата и на Собранието како, на кој начин и кога би почнала да се спроведува. Моделите наскоро ќе бидат претставени пред Владата на Република Хрватска, како и пред претседателот Зоран Милановиќ.

  Нулта генерација
  Околу 18.000 млади мажи полнолетни секоја година, но неколку илјади ќе бидат поканети, не сите. На крајот на краиштата, не секој може дури и да помине лекарски преглед. Ќе се утврдува нултата генерација од која ќе се повика основна воена обука, а останатите ќе можат доброволно да се пријават.

  Доброволниот воен рок ќе биде интегриран во задолжителната воена обука – секој што сака може да се пријави. Задолжителната воена обука ќе биде мотивирана, можно е, познато е, да се плаќа и преку надомест – сега е 900 евра месечно за доброволна воена обука.

  Сè уште се разгледуваат неколку идеи. Се смета дека оние кои ќе ја завршат основната воена обука во тој период ќе влезат во службен рок, а можеби ќе имаат и предност при вработувањето.

  Граѓански термин
  Што се однесува до граѓанскиот рок, тој ќе се дефинира заедно со МУП, цивилната заштита и локалната и регионалната самоуправа. Се ќе биде, се посочува, во уставни рамки, бидејќи жалбата до совест е уставна категорија.

  Поентата е дека воената обука се поттикнува преку привилегии и дека цивилната служба трае подолго од воениот рок. На пример, ако војската трае два месеци, цивилот може да трае четири, или војската три, а цивилниот шест. Но, и тоа ќе биде во согласност со Уставот, па допрва ќе се дефинира точното времетраење. Европска практика е цивилниот стаж да трае двојно подолго, односно секако да трае подолго од воениот рок.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img