More

  Како град дури расте до големина на грејпфрут или топка? Еве што вели науката

  spot_img

  Како град дури расте до големина на грејпфрут или топка? Еве што вели науката
  Силен град минатиот месец го опустоши регионот, а на некои места имаше мраз со големина на тениско топче.

  Како што пишува Conversation, мраз со големина на ананас и грејпфрут бил пронајден во САД во јуни, а на некои места градот оштетил и авиони.

  Како градните камења стануваат толку големи и дали градниците се влошуваат?
  Атмосферскиот научник и вонреден професор по наука на Државниот универзитет во Њујорк, Брајан Танг, предава екстремни временски услови и објасни како се формира град.

  Како мразот расте толку многу?
  Ситните ледени кристали се влечат од нагорниот проток на грмотевицата и потоа се судираат со вода под нулата, а водата потоа замрзнува околу секој леден ембрион, предизвикувајќи ембрионот да расте.

  Оваа вода се замрзнува со различни стапки во зависност од површинската температура на град, оставајќи слоеви на јасен или облачен мраз додека градот се движи во бурата со грмотевици. Ако отворите голем град, можете да ги видите овие слоеви, слични на стеблата на дрвјата.

  Патот кој град го минува низ облак со грмотевици и времето што го поминува за собирање на таа ледена вода одредуваат колку голема може да порасне.

  Ротирачките, долготрајни, силни грмотевици наречени суперќелии обично произведуваат најтешки град. Во суперќелиите, градните камења можат да лебдат 10-15 минути или повеќе во силните нагорни струи на бурата со грмотевици, каде што има доволно ледена вода, пред да испаднат од бурата поради нивната тежина или да бидат поместени од нагорниот проток.

  Градот е најчест во текот на пролетта и летото кога се присутни неколку клучни состојки: топол, влажен воздух во близина на површината; нестабилна воздушна маса во средната тропосфера; ветрови кои силно се менуваат со висината; и невреме со грмотевици предизвикани од временскиот систем.

  Поголема борба, поголема штета
  Невремето со град може да биде катастрофално, особено за земјоделското земјиште, каде што дури и мали парчиња мраз можат да ги уништат посевите и да го оштетат овошјето.

  Колку е поголемо зрното град, толку е поголема материјалната штета што може да настане.

  Танг, исто така, се осврна на влијанието на климатските промени врз град, наведувајќи дека првенствено има зголемување на топол, влажен воздух како што се загрева Земјата. Ова им дава повеќе енергија на грмотевиците и ја прави ледената вода пообилна за грмотевици, овозможувајќи град да расте. Друг важен фактор се понестабилните маси.

  Климатските промени може да доведат и до помала појава на град и повеќе град. Како што се загрева атмосферата, нивото на замрзнување се зголемува во атмосферата. Мал град би успеал целосно да се стопи пред да стигне до земјата. Поголемиот град, од друга страна, паѓа побрзо и треба подолго време да се стопи, така што помалку би бил засегнат од повисоките нивоа на замрзнување.

  Дополнително, комбинацијата на поповолни состојки за големиот град и промените во карактерот на самите градобијни бури може да доведат до зголемување на многу големиот град во иднина, рече Танг.

  Како да се заштитите?
  Доколку ве фати невреме со грмотевици, важно е да преземете одредени мерки за да се заштитите.

  Ако сте во возило, застанете и останете внатре. Ако забележите настрешница од гаража или бензинска пумпа под која можете да се засолните, возете до неа.

  Ако сте надвор, побарајте цврсто засолниште како зграда. Ако сте на отворено, заштитете ја главата. Ако сте во затворен простор, оддалечете се од прозорецот и останете внатре додека не престане градот.

   

   

   

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img