More

  Како да престанете да јадете „на нервна база“?

  spot_img

  Постои физичка глад и психолошка глад. Кога се чувствуваме физички гладни, тогаш мораме да јадеме бидејќи на телото му недостасува енергија, а шеќерот во крвта е низок.

  Последиците можат да бидат општа слабост, неможност за концентрација и замор.

  Меѓутоа, врз психолошката глад, како што ѝ кажува и името, влијаат психолошки причини.

  На пример, многу луѓе јадат затоа што им е досадно, затоа што така се ослободуваат од стресот или затоа што некоја храна изгледа привлечно и имаат желба за одредено јадење.

  На многумина им се познати овие и слични ситуации: стоите пред фрижидерот, нервозни поради нешто што се случило на работа, барате кутија сладолед за да ја „оладите главата“ или седнувате на каучот и безумно грицкате чипс по расправија со саканата личност.

  Повеќе за ова на „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img