More

  Како да купите нова облека, така што всушност ќе ја носите и нема да седи само во плакарот

  - Advertisement -

  Словенците никогаш не носат речиси третина од облеката што ја купуваме. Проверивме како да купиме нова облека, така што всушност ќе ја носиме и нема само да лежи во плакарот?

  Текстилната индустрија е втор најголем загадувач на животната средина, пред само нафтената индустрија. Во последните петнаесет години производството на облека е речиси двојно зголемено, а за тоа придонесуваат и Словенците. Денес купуваме 60 отсто повеќе облека отколку пред петнаесет години, а речиси една третина од нив никогаш не ја носиме.

  Порано плаќавме повеќе за добри ткаенини. Ценевме памук, лен, кашмир, волна и свила и бевме подготвени да потрошиме повеќе пари за квалитет кој трае, бидејќи знаевме дека долго ќе ја носиме облеката, нагласуваат од здружението Фокус и Здружението на потрошувачи на Словенија. Брзата мода е причината за таложење на фрлената облека на депониите“, напишаа двете организации. На глобално ниво, ние рециклираме само еден процент од целата облека. Стоката е тешко да се рециклира бидејќи облеката најчесто е направена од мешавини на различни материјали.

  Најголем дел од нашата облека се произведува во странство, во земји како што се јас. на глобалниот југ. Текстилната индустрија обично ја наведува поевтината работна сила како главна причина за преместување на производството. Работниците во овие земји добиваат помалку од 50 центи на час, а работат во услови кои се сметаат за ропска работа.

  Здружението Фокус ги прикажа трошоците за производство и продажба користејќи го примерот на маица која чини 29 евра во продавница за широка потрошувачка. Само еден процент од вкупната цена е наменет за плаќање на трошоците за работна сила, а дури 50 отсто за трошоци на големо. Со преселбата на производството се намали и квалитетот на производите, а поисплатливо е да се фрлаат и да се купат нови отколку да се поправаат.

  Намалување на цената на маичката Друштво Фокус
  Затоа, подобро е да го користиме она што веќе го имаме, да разменуваме облека, да купуваме користена облека или да ја поправаме отколку да купуваме нова облека. „Кога купуваме нова, не бараме изговори да ја донираме облеката кога повеќе не ја сакаме и на тој начин да обезбедиме нејзина континуирана употреба, бидејќи тоа често не се случува. Во Словенија, и покрај текстилните контејнери, размените, продажбата во продавниците за половни производи, повеќето текстили сè уште завршуваат во контејнери за комунален отпад, депонии или инсинератори во странство“, рече Жива Лопатич од Институтот за фер трговија 3MUHE.

  Па, како да купите ново парче облека за да го носите и да не седи само во плакарот?
  Затоа здружението Фокус и Здружението на словенечки потрошувачи советуваат пред да купиме ново парче облека да го направиме таканаречениот љубовен тест.

  Да се ​​запрашаме:

  Дали знам каде е направена облеката?
  Дали знам од каков материјал е направен?
  Дали ги знам упатствата за неговата грижа?
  Ако се искине, дали ќе го поправам?
  Дали се сеќавам кога и каде го купив?
  Што ќе правам со облеката кога повеќе нема да ми треба?
  Само ако одговориме потврдно на сите прашања, ја купуваме новата облека.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img