More

  Кадиров одби мобилизација во Чеченија: „Веќе обезбедивме доволно војници“

  Кадиров одби мобилизација во Чеченија: „Веќе обезбедивме доволно војници“ Рамзан Кадиров, верен сојузник на Путин, рече дека нема да има мобилизација во Чеченија. Како што рече тој во гостувањето во телевизиско шоу, Чеченија „го надмина планот за 254 проценти“. „Тој план во Чеченската Република беше надминат за 254 отсто. Ваквите показатели беа постигнати порано со формирањето на нови единици на Министерството за одбрана на Руската Федерација. Сите кандидати за служба поминале низ Воениот комесаријат. Тој механизам го разработивме од самиот почеток, уште пред најавата за делумна мобилизација“, рече Кадиров. Тој рече дека досега 20.000 Чеченци војувале во Украина и дека Чеченија повеќе од ги исполнила сите планови. „Покрај тоа, Чеченија има резерва од илјадници доброволци кои, доколку е потребно, ќе можат да влезат во редовите на бранителите на татковината“, рече тој. Во Грозни, главниот град на Чеченија, пред два дена се одржа мал протест против мобилизацијата. Кадиров им се закани на сите што ќе протестираат. Но, тој додаде дека чеченските мајки и сопруги можат да останат смирени, мислејќи дека нема да има мобилизација на членовите на нивните семејства. „Затоа, го повикувам населението на Чеченската Република, особено нашите сакани и почитувани мајки, да останат смирени“, рече тој, пренесува Индекс.
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img