More

  Јаневска открива дека проблемот со учебниците е колку широк толку длабок

  spot_img

  Иако беше соопштено дека учениците од седмо одделение годинава до септември ќе добијат нови учебници, сепак тоа нема да се случи, соопшти новата министерка за образование Весна Јаневска.

  – Ниту еден учебник за седмо одделение не е даден во печат, некои не се одобрени, а некои се без рецензија или не се ни напишани. Волшебно стапче да имаме нема да стигнеме до септември – рече министерката Јаневска пред почетокот на годишниот настан „Разговори за еднаквост“ на Државната комисија за спречување и заштита од дискриминација.

  Таа додаде дека децата и од септември ќе учат од ланските учебници, но дека Министерството мора да провери дали одговараат на програмата, и дали се компатибилни на концепцијата.

  – Ќе ја одложиме концепцијата за седмо, осмо и за деветто. Ако некоја тема не е соодветна во учебниците, наставниците ќе треба да им посочат друга литература и да им ја предадат темата – рече Јаневска.

  Таа најави дека недела-две ќе соопштат какво решение ќе се избере. Јаневска смета дека во Македонија ниту учениците, ниту наставниците не се спремни да не учат од учебници, а искуството покажало дека и во земјите, како Шведска, по воведување на дигитизацијата повторно се враќаат на учебниците.

  Јаневска најави дополнување и измени на начинот на кој се спроведува образованието за децата со посебни образовни потреби и поголем број образовни асистенти.

  – Има проблеми, бидејќи состојбата на буџетот не е добра, но ние ќе сториме максимум за да можат тие деца со посебни образовни потреби да се стекнат со соодветно образование – рече Јаневска.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img