More

  Извештај на ЕУ: Жените се главната цел на пораките на омраза на Интернет

  spot_img

  Жените се главна цел на онлајн пораките на омраза, вклучувајќи навредлив јазик, вознемирување и поттикнување на сексуално насилство, се вели во извештајот на Европската унија во средата.

  Ова треба да ги охрабри ЕУ и платформите на социјалните медиуми да обрнат големо внимание на заштитените карактеристики како што се полот и етничката припадност при модерирање на содржината, се вели во својот извештај на Агенцијата на ЕУ за фундаментални права (FRA).

  Студијата беше спроведена на YouTube, Telegram, Reddit и X – порано позната како Twitter – во четири земји-членки на ЕУ помеѓу јануари и јуни 2022 година. Тоа покажа дека жените се главната цел на сите платформи во земјите вклучени во студијата. Други засегнати групи вклучуваат луѓе со африканско потекло, Роми и Евреи.

  Бројот на објави со омраза насочени кон жени е речиси три пати поголем од оние насочени кон лица со африканско потекло во Бугарија, Германија, Италија и Шведска, четирите земји вклучени во извештајот, наведува агенцијата на ЕУ.

  „Огромната количина на омраза што ја идентификувавме на социјалните медиуми јасно покажува дека ЕУ, нејзините земји-членки и интернет платформите можат да ги засилат своите напори за создавање побезбеден интернет простор за секого“, вели директорот на ФРА Мајкл О’Флаерти во соопштението за печатот. .

  Отворена е официјална истрага
  Според Законот за дигитални услуги на ЕУ, кој стапи на сила минатата година, големите технолошки платформи и пребарувачите мора да направат повеќе за да се борат против нелегалната содржина или ќе се соочат со парични казни.

  Во октомври, Европската комисија отвори официјална истрага за напорите на мајката на Фејсбук Мета, ТикТок и Х да ја отстранат содржината од нивните платформи.

  Технолошките гиганти неодамна се соочија со зголемена контрола, со зголемување на содржината и дезинформациите по војната меѓу Израел и Хамас.

  FRA објави дека не може да пристапи до податоците од Facebook и Instagram за студиото, пренесува Reuters.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img