More

  Избегнувајте ги: Грешки што многумина од нас ги прават што ја уништуваат облеката

  spot_img

  Кога ја перете облеката, пожелно е да ги прочитате упатствата на етикетата за да не ги уништите. Ова треба да се следи и кога се работи за пеглање. Сепак, постојат некои грешки кои многумина од нас ги прават и кои всушност ни ја уништуваат облеката. Еве некои од нив.

  Ставање парфем на облека
  Парфемот обично не ја валка облеката, но одредени парфемски состојки може да ја променат бојата на ткаенината. За да го избегнете ова, прво нанесете го парфемот на вашата кожа, почекајте да се исуши и дури потоа облечете се.

  Пеглање облека од вискоза
  Ако ја пеглате облеката од вискоза однадвор, таа може да стане премногу сјајна, а оваа грешка не може да се поправи подоцна. За да го избегнете ова, пеглајте облека од вискоза само одвнатре. Внимавајте многу на упатствата на етикетата, бидејќи некои алишта од вискоза воопшто не треба да се пеглаат.

  Сортирајте ги алиштата само по боја
  Се препорачува да се сортираат алиштата не само по боја, туку и по вид на ткаенина. Дебелите ткаенини може да ги оштетат потенки ткаенини и да ги кинат. Затоа, не е најдобра опција постелнината да се мие со долна облека или маици и панталони со блузи.

  Погрешно перете темна облека
  Доколку не сакате темната облека да ви избледи, најдобро е да ја перете на ниска температура и на најкраток циклус. Препорачливо е да користите и течен детергент бидејќи постои можност детергентот во прав да не се раствори целосно во ладна вода. Исто така, завртете ја темната облека одвнатре за време на перење и сушење.

  Премногу ретко ги перете фармерките
  Перењето алишта на погрешен начин може да доведе до нивно оштетување, но и пререткото перење не е добра опција. На пример, влакната од 100% памучни фармерки се опуштаат за време на носењето, што предизвикува растегнување на фармерките со текот на времето, што ќе спречи редовно перење. Тексас облеката можете да ја смалите со перење во многу топла вода, пишува Bright side.

  Користење на ролери со влакненца
  Иако лепливите ролки го олеснуваат отстранувањето на влакната од облеката, тие не се толку безопасни. Ролерите можат да остават остатоци од синтетичко лепило на ткаенината, што ќе резултира со дополнително акумулирање на влакна и прашина. Подобро е да користите четка од природни материјали наместо валјак.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img