More

  Италија бара од Google да подмири даночен долг од една милијарда евра

  spot_img

  Италија бара од Google да подмири даночен долг и казни од 1 милијарда евра, изјавија во петокот три извори, што укажува дека новиот спор против американскиот дигитален гигант се заснова на дигитална инфраструктура.

  Јавното обвинителство во Милано тврди дека Гугл не плаќал данок на доход во своето италијанско работење, велат изворите, додавајќи дека висината на даночниот долг и казните го опфаќа периодот од 2018 до 2022 година.Истрагата беше покрената во декември 2022 година, со истото обвинение како и неколку години претходно.

  Во 2017 година, Google плати 306 милиони евра даночен долг кон италијанските даночни власти, бидејќи беше откриено дека е регистриран во Италија врз основа на бројот на вработени што ги вработува.

  Сегашното обвинение се заснова на дигиталната инфраструктура на Google во Италија, која му овозможува да работи и да генерира приходи, објаснуваат изворите.

  Дигиталната инфраструктура беше и основата на спорот на италијанските даночни власти со Нетфликс, кој неодамна беше решен.

  Според извори, Даночната управа покренала постапка против Google која може да заврши со спогодба или тужба.

  Од Google нагласуваат дека соработуваат со италијанските власти.

  „Ние ги почитуваме даночните прописи во сите земји каде што работиме, вклучително и Италија“, рече портпаролот на Google во изјавата, одговарајќи на барањето на Ројтерс за тужбата.

  „Соработуваме со властите“, додаде тој.

  Два извори забележуваат дека италијанските власти, доколку се договорат со Гугл, ќе ги засноваат сите идни истраги против мултинационалните компании на дигиталната инфраструктура.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img