More

  Истражување: Учениците подобро учат кога пишуваат со рака отколку кога пишуваат на тастатура

  spot_img

  Рачно запишувањето нови информации му помага на вашиот мозок да ги запомни работите поефикасно отколку да ги пишувате на тастатура, откри новото истражување, што е во спротивност со вообичаената поврзаност на дигитализацијата со напредокот.

  „Покажуваме дека при ракописот, шемите на поврзување на мозокот се многу посложени отколку при пишувањето“, рече Одри ван дер Меер од Норвешкиот универзитет за наука и технологија и коавтор на студијата.

  Познато е, наведува таа по тестирањето на 36 студенти, дека ваквата обемна активност на поврзување во мозокот е клучна за формирање на меморија и кодирање на нови информации и затоа е корисна за учење.

  Пенкалото и хартијата, како и таблите, се повеќе се заменуваат со екрани во училиштата и универзитетите ширум светот, што е во погрешна насока и може негативно да влијае на учењето, пишуваат научниците.

  Научниците, кои ја објавија студијата во списанието „Frontiers in Psychology“, апелираат децата „да бидат изложени на активности како што е пишувањето во училиште за да му обезбедат на мозокот оптимални услови за учење“.

  Наодите доаѓаат по трендот на враќање на ракописот во некои училишта во САД и, велат истражувачите, треба да доведат до барем делумно враќање на ракописот во училиштата каде што опадна.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img