More

  Испорака на 58.000 тони пчека за Турција, Британија и Ирска

  spot_img

  Уште три брода со жито испловија од украинските пристаништа и се упатија кон Турција за инспекција, соопшти денеска турското Министерство за одбрана, пренесе Бета.

  Бродовите носат вкупно 58.000 тони пченка.

  Првиот брод со жито од почетокот на војната, ја напушти Украина претходно неделава. Бродот го помина Црното Море согласно договорот постигнат меѓу завојуваните страни со посредување на Обединетите Нации и Турција. Ја помина инспекцијата во средата во Истанбул, па се упати кон Либан.

  Тие што тргнаа денеска од Украина се меѓу повеќе од десет товарни бродови, натоварени со жито и блокирани на украински пристаништа од почетокот на инвазијата, кон крајот на февруари.

  Иако со овие бродови десетици илјади тони жито сега почнуваат да се испорачуваат, тоа и понатаму е само дел од дваесетте милиони тони жито, што според наводите на Украина, се заробени во нејзините силоси и пристаништа и што мора да бидат испорачани, со цел да се ослободи место за новата жетва.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img