More

  Internet Explorer и официјално заминува во пензија по 27 години

  spot_img

  Од 15 јуни, Microsoft ќе престане да обезбедува техничка поддршка за најновата верзија на тој прелистувач, Internet Explorer 11.

  Компанијата објави пред повеќе од една година дека Explorer ќе биде отстранет од повеќето верзии на Windows 10. Windows 11, објавен минатата година, дури и не беше вклучен во неговата надградба.

  Internet Explorer првпат се појави во 1995 година, како дел од Windows 95.

  Во 2016 година, Мајкрософт престана да го развива на сметка на својот нов прелистувач, Edge.

  „Explorer“ порано беше најкористениот интернет прелистувач, а врвот го достигна во 2003 година со 95 проценти удел на пазарот.

  Неговата употреба е значително намалена со лансирањето на Firefox (2004), Google Chrome (2008) и зголемената популарност на мобилните оперативни системи, како што се Android и iOS, кои не поддржуваат Internet Explorer.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img