More

  Иако поминаа 38 години од нуклеарната катастрофа во Чернобил, Припјат сè уште е град на духови

  spot_img

  И 38 години по една од најголемите нуклеарни катастрофи, експлозијата во нуклеарната централа Чернобил, трагите од експлозијата се уште се видливи во градот Припјат.

  За несреќата што се случи на 26 април 1986 година и денес многу се зборува. Се очекува ризикот од ширење на радиоактивен материјал да постои уште најмалку три децении.

  Во Припјат, кој е изграден во 1970 година за работниците во електраната, нема живот веќе 38 години. Областа од 30 квадратни километри околу нуклеарната централа Чернобил и Припјат, каде што живееле илјадници луѓе кои некогаш работеле во нуклеарната централа, е заштитена од украински војници.

  Не е дозволен влез во загадени подрачја од регионот со висок ризик од радијација. Војниците постојано ја мерат радијацијата со специјални уреди што ги носат со себе.

  Градот во кој пред несреќата живееле работниците на фабриката и нивните семејства и денес е целосно град на духови. За неколку часа, еден ден по експлозијата, жителите се евакуирани, а во градот се уште постои ризик од радијација.

  Несреќата во Чернобил според многумина е многу поопасна од фрлањето на атомската бомба врз Хирошима во Јапонија во 1945 година.

  Несреќата во нуклеарната централа во Чернобил се случила во четвртиот реактор. Во експлозијата, покривот на електраната тежок два тона полета во воздух, предизвикувајќи осум тони радиоактивен материјал да се измешаат со атмосферата. Во несреќата на лице место загинале 31 лице.

  Властите на тогашниот Советски Сојуз се обидоа да ја прикријат несреќата, поради што населението на Припјат беше евакуирано само на Денот на народот. Во рок од три часа, Припјат стана град на духови, а во текот на следните неколку дена, илјадници тони хемиски материјал беа фрлени на реакторот.

  Отровниот гас што се појави по експлозијата зафати и земји како Русија, Украина, Белорусија и дел од европските земји. По десет дена отровните облаци стигнаа до САД, Канада и Јапонија.

  Според податоците на Светската здравствена организација, 600.000 луѓе на површина од 30 километри од местото на несреќата биле изложени на висока доза на зрачење.

  Околу пет милиони луѓе во Украина, Белорусија и Русија живеат во области каде што ризикот од радијација е висок.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img