More

  И мечките и медот – го поддржуваат соживотот на луѓето и мечките

  spot_img

  Друштвото за заштита и проучување на птиците на Србија (ДЗППС) ја поканува јавноста да гласа за поддршка на спроведувањето на новиот проект за поддршка на закрепнувањето на популацијата на кафеава мечка во областа Златибро.

  Целта на проектот, како што наведоа, е да се спречат евентуалните штети предизвикани од зголемената популација на кафеави мечки во домаќинствата, овоштарниците и пчеларството, како и да се поддржи развојот на еко-туризмот преку промовирање на потенцијалот на овој регион. поради што претставувањето на проектот се одвива под слоганот „И мед и мед – да се воведе ред!“

  Поради нелегално убивање, губење на соодветно живеалиште и се почести интеракции со луѓето, кафеавата мечка, најголемиот месојад во Србија, доби статус на строго заштитен див вид. Ваквиот вид на законска заштита, како и малата густина на човечко население во областа Златибор, доведоа до благ пораст на бројот на кафеави мечки, што индиректно доведе до чести напади на добиток, оштетувања на овошните насади и особено на пчелните кошници. Бавниот одговор на властите на обештетувањето значи дека земјоделците сами ја спроведуваат правдата со труење или пукање на мечки. Затоа ДЗППС сака да реализира проект кој на дело би покажал дека е можен соживот на кафеави мечки и луѓе, се вели во соопштението.

  Друштво за заштита и проучување на птиците на Србија/ Вјекослав Јоксимовиќ
  „Сакаме да создадеме мрежа на заинтересирани страни и да покажеме дека има други корисни решенија за заштита и за населението и за кафеавите мечки и да ги направиме одржливи во годините што доаѓаат“, вели Дамир Трновац, биолог од Друштвото за Заштита и проучување на птиците на Србија.објава.

  ДЗППС сака на 10 најранливи фармери да им обезбеди набавка на огради за пчелни кошници отпорни на мечка и на уште 10 фармери подарок 10 кученца овчари. За да се оддалечат мечките од фармите, ќе бидат засадени 500 автохтони растенија и овошни садници. Истовремено, како форма на поддршка за локалната заедница за развој на еко-туризам што ќе им донесе континуиран приход, се планира да се создаде патека за пешачење и трчање што ќе ги обележи локалните фармери и пчелари и ќе ги понуди нивните производи на бројните посетители. .

  Друштво за заштита и проучување на птиците на Србија / Слободан Ботошки
  „Доколку се пристапи на начин што не ги загрозува животните, присуството на мечки може да биде туристички потенцијал. Потсетувам дека на овој простор има и хранилиште за мршојадци, кое веќе привлекува 35.000 луѓе годишно. Затоа сакаме да организираме годишни настани на патеката што ќе ја правиме, со што би ги поврзале посетителите и локалните жители. За таа цел ќе снимаме и кратки филмови за медиумите и социјалните мрежи во кои ќе го претставиме богатиот потенцијал на оваа област и ќе им ги понудиме на користење на туристичките агенции“, додава Трновац.

  Овој проект беше доставен до Европската асоцијација за заштита на отворено и по неколку фази ригорозни проверки влезе во финалето каде беше ставен на гласање на пошироката јавност. Друштвото ве поканува да го дадете својот глас за овој проект „Поддршка на враќањето на кафеавата мечка во Србија“ ТУКА, а повеќе детали за проектот можете да дознаете на веб-страницата на ДЗППС.

  „Ги покануваме сите да одвојат минута од своето време, да отидат на страницата и да гласаат за нашиот проект. Тоа е најмалку што сите можеме да направиме во овој момент. 21 век е време на соживот и соработка со природата, нема друг пат, што веќе е јасно видливо. Затоа велиме дека е можно – и мед и мед, да се воведе ред“, заклучува Трновац.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img