More

  Хуавеи: Сè уште не сме побарале рефундирање од словенечката влада

  spot_img

  Кинески Huawei (сè уште) не побарал директен надомест од словенечката влада за трошоците поврзани со одлуката за промена на одлуката за безбедноста на 5G мрежата во Словенија.

  Порталот 24ur.com во вторникот објави дека Huawei побарал надоместок на трошоците во износ од 170 милиони евра од владата. Како што наведе, во писмото упатено до Владата, компанијата се потпира и на мислењето на словенечките економисти и правници.

  Компанијата Huawei Technologies Љубљана денеска одби информации од 24ur.com за СТА. „Гореново не е точно, бидејќи во нашето писмо до Владата од 22.10.2023 година, (се уште) не сме побарале директен надоместок. Доколку се донесат дискриминаторски рестриктивни мерки, како што се предвидени во моментов и во фаза на усвојување (или други мерки кои би имале сличен ефект), тоа ќе има негативно влијание врз сите засегнати страни“, напишаа оттаму.

  Владата на крајот на јуни ја промени одлуката донесена во 2020 година за усвојување мерки за намалување на ризиците во 5G мрежите, а како причина за тоа владината канцеларија за информациска безбедност тогаш наведе дека таа се заснова на неодамнешното препорака на Европската комисија, која и беше дадена на кинеската компанија Huawei и го издвои ZTE како поризичен за безбедноста на ЕУ од другите добавувачи на 5G опрема.

  Веќе кога беше сменета одлуката, тие стапија во контакт со Huawei, каде што нагласија дека ја поддржуваат грижата на словенечката влада за заштита на сајбер безбедноста, а во исто време се залагаа мерките за обезбедување на безбедноста на 5G мрежите да се засноваат на објективни и не -дискриминаторски критериуми, а не врз основа на дискриминаторски или произволни пресуди.

  Денес, компанијата Hueawei Technologies Ljubljana исто така истакна дека Huawei има доверба во производите и услугите кои добиле повеќе од 380 меѓународни сертификати од независни трети страни и овозможуваат поврзување на милиони луѓе. „Поради користењето на нашата опрема, во целата историја на нашата компанија немало ниту еден злонамерен инцидент во областа на сајбер безбедноста“, нагласуваат оттаму.

  „Доколку регулаторното опкружување во Словенија стане дискриминаторски во однос на земјата на потекло на добавувачот, како што во моментов се сугерира, тоа нема да го подигне нивото на сајбер безбедноста, туку повеќе ќе ги зголеми трошоците за телекомуникациските услуги за обичните потрошувачи и ќе го загрози развојот на Словенечкото општество“, додаваат тие.

  Во последниве години, како што наведе компанијата, Huawei често беше мета на лажни обвинувања, „но никој никогаш не обезбеди докази за прекршувања од страна на компанијата во областа на безбедноста на информациите“. „Немало никаков злонамерен инцидент во областа на сајбер безбедноста поради употребата на нашата опрема. Напротив, Huawei интензивно инвестира во сајбер безбедност низ целиот свет – воспоставување стандарди, сертификација, шест центри за безбедносна проценка и верификација итн.“, напиша Huawei Technologies Ljubljana.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img