More

  Хрватска ја повлекува морската сол Котањ од пазарот поради присуство на пластика

  spot_img

  Државниот инспекторат на Хрватска ја повлече од пазарот јодизираната морска сол со мелница, произведена од Котањ, поради идентификуваните пластични честички, настанати при мелење сол.

  Како што е наведено на веб-страницата на Хрватската агенција за земјоделство и храна, производот не е во согласност со Регулативата 178/2002 за воспоставување на општите принципи и услови на законот за храна, формирање на Европската агенција за безбедност на храна и воспоставување процедури во областа на храната безбедноста.

  Станува збор за 92 грама морска сол, со рок на употреба 4 јуни 2026 година, 4 јули 2026 година, 9 септември 2026 година, 17 октомври 2026 година и 18 декември 2026 година, објавено е на веб-страницата Котањи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img