More

  Грешки со продолжениот кабел што лесно може да предизвикаат пожар

  spot_img

  Ако користите продолжен кабел, редовно проверувајте ги каблите на уредите и заменете ги доколку се оштетени.

  Продолжните кабли не се дизајнирани да издржат прекумерни струјни оптоварувања, па постои ризик од прегревање и пожар доколку ги преоптоварите, предупредуваат пожарникарите.

  Кога телевизорот, компјутерот и светилката се веќе вклучени, дополнителното вклучување на електричен радијатор може да доведе до пожар во домот.

  Повеќето производители на електрични радијатори препорачуваат директно поврзување со ѕиден штекер, наместо користење продолжен кабел.

  Никогаш не приклучувајте големи апарати во продолжен кабел. Ако користите продолжен кабел, редовно проверувајте ги каблите на уредите и заменете ги доколку се оштетени.

  Чувајте ги сите кабли и приклучоци подалеку од извори на топлина, оставајќи доволно простор околу уредот за да спречите прегревање. Секогаш исклучувајте ги уредите што не се во употреба.

  Што се однесува до другите мерки на претпазливост, експертите препорачуваат да ги држите големите апарати подалеку од ѕидот за да избегнете задржување на топлина.

  Вклучувањето на полнач за лаптоп или телефон, кој по денови останува вклучен додека лежи на креветот, може да биде чекор кон пожар.

  Исто така:

  – прекумерно свиткување или извртување на продолжениот кабел, за да се спречи оштетување во внатрешноста на кабелот.

  – не користете оштетени приклучоци или приклучоци на продолжениот кабел. Ако забележите некакво оштетување, веднаш заменете ги приклучоците или побарајте стручна помош.

  – користете продолжен кабел со соодветна должина за потребите на вашите уреди. Користењето на прекраток кабел што е под премногу оптоварување може да предизвика прегревање.

  – поставете го продолжениот кабел каде што нема да биде изложен на директна сончева светлина или екстремни температури.

  – ако користите продолжен кабел надвор, проверете дали е соодветен, водоотпорен кабел и држете ги приклучоците над нивото на земјата за да избегнете контакт со влага, пишува City Magazine.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img