More

  Грешка при туширање што уште повеќе го отежнува поднесувањето на летните горештини

  spot_img

  Во топлите летни денови, едвај чекаме да се тушираме со ладно, но тоа не е баш добра идеја. Имено, иако ви се чини дека студената вода е најдобра за туширање за време на топло време, таа всушност може уште повеќе да ви го отежне поднесувањето на високите температури, наместо да ве разлади.

  Како што објаснуваат научниците, студената вода ја намалува температурата на телото на неприроден начин, па нема доволно време природно да се спротивстави на надворешната температура.

  Црвено предупредување поради екстремно високи температури

  Површинските рецептори на кожата, истакнуваат научниците, ни помагаат да се чувствуваме удобно и на температури од +35. Овие рецептори, кои совршено ја мерат надворешната температура, автоматски испраќаат сигнали до организмот дали треба да се излади или загрее. Ако надвор е многу топло, телото ќе го зголеми протокот на крв, така што што е можно повеќе топлина го напушта телото, па повеќе се потиме, а површинскиот слој на пот на кожата потоа започнува процес на ладење на телото.

  Драматично: „Од 26 јули ќе се создаваат суперклеточни бури со јачина на атомска бомба?“

  Затоа, многу е подобро да се туширате со млака вода за да не биде преголема разликата помеѓу температурата на водата и воздухот, а исто така не се препорачува пиење претерано ладни пијалоци. Ладен пијалок веднаш ќе ве разлади, но тоа може да резултира со стегање на крвните садови, намалувајќи ја загубата на топлина. Ладните пијалоци го ладат само горниот дел од дигестивниот систем и брзо ја земаат телесната температура, поради што не ја намалуваат температурата на целиот организам. Затоа се препорачува да се пие вода и пијалоци на собна температура.

  Покрај тоа, правило број еден во топлите летни денови е да пиете многу течности, помеѓу 2,5 и 3 литри вода дневно. Незасладените безалкохолни пијалоци можат да ве направат уште пожедни, а алкохолот е уште полош избор бидејќи неговиот ефект е побрз и посилен кога надвор е навистина топло. Алкохолот предизвикува проширување на крвните садови, што го намалува крвниот притисок и го зголемува ризикот од циркулаторен колапс. Ова е причината зошто водата е најдобар и најбезбеден избор во топло време.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img