More

  Граѓанските здруженија упатија прашања до политичките партии

  spot_img

  Повеќе граѓански здруженија во Македонија упатија 18 прашања до политичките партии кои учествуваат на претстојните парламентарни избори на 8 мај. Граѓанските здруженија бараат одговор од партиите за тоа какви одлуки би донеле во врска со загадувањето, урбанизмот, владеењето на правото и квалитетот на животот.

  Во продолжение го пренесуваме нивното соопштение:

  „Ние од граѓанските иницијативи, независните иницијативи кои учествуваа на локалните избори и еко-здруженијата со досегашното делување стекнавме искуство, но и големо знаење за состојбите и потребите за промени. Неброено пати ги повикувавме институциите за да бидеме заедно на страната на промените, за да се подобрува, унапредува и да се обезбеди квалитетен живот на сите граѓани.

  Затоа денес до политичките партии учесници на изборите доставуваме 18 прашања на кои наместо флоскули и демагогија очекуваме конкретни одговори со рокови, буџет и одговорни институции и личности. Само така ќе бидеме убедени дека се знае како да се променат работите, а не само да се ветува без план!

  Скоро 70% од законите се спроведуваат на локално ниво, во нашите општини. На прагот сме на парламентарни избори, а одлуките кои следните парламентарци ќе ги носат, директно ќе влијаат и на политиката на локално ниво.

  Ние на овие избори не учествуваме директно, но и ние и останатите граѓани гласаме. И сакаме информирано да гласаме!

  Одговорите од партиите ги очекуваме до 2 мај.

  Јавно и во целост ќе ги објавиме пред гласањата на 8 мај за да бидат патоказ, но и обврска за периодот кој следи.

  Како граѓани, имаме право на одговори за клучните прашања поврзани со:

  Загадувањето
  Урбанизмот,
  Владеењето на правото
  Квалитетот на животот

  Нашите заложби се јасни: транспарентно, чесно, законито и правично општество за сите, политики кои ги штитат граѓанинот и јавниот интерес, обезбедуваат и стимулираат активно граѓанско вклучување и обезбедуваат здрава животна средина и подеднакви квалитетни услуги за сите граѓани низ државата.

  Во исчекување сме да ги чуеме конкретните одговори од учесниците на изборите. Од нивниот одговор зависи и нашиот одговор на гласањето“.

  Граѓанска иницијатива Шанса за Центар – Скопје

  O2 Иницијатива

  Граѓанска иницијатива Зелен хуман град – Скопје

  Граѓанска иницијатива Зелените од Гази Баба – Скопје

  Граѓанска иницијатива Независни за Карпош – За заштита на Карпош- Скопје

  Граѓанска иницијатива Заедно за промена – Скопје

  Граѓанска иницијатива Стига е – Струмица, Босилово, Ново Село

  Граѓанска иницијатива За Расадник на можности, за хуман живот во Кисела Вода – Скопје

  Граѓанската иницијатива Грин.Орг – Кочани

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img