More

  Глобалната побарувачка на нафта ќе забави од 2,3 милиони барели на 1,1 милиони барели дневно во 2024 година

  spot_img

  Глобалната побарувачка на нафта ќе забави од 2,3 милиони барели на 1,1 милиони барели дневно во 2024 година, предвидува Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) во мајскиот извештај.

  Прогнозата за 2024 година е намалена за околу 100.000 барели дневно од претходната априлска проценка бидејќи ИЕА гледа дека растот на побарувачката на нафта се враќа на својот историски тренд по екстремната нестабилност во годините на пандемијата и војната во Украина.

  Според извештајот, слабата индустриска активност и благите зимски температури ја намалија потрошувачката на енергија во првиот квартал од 2024 година, особено во Европа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img