More

  Германско истражување откри ген кој го намалува ризикот од смрт од ковид-19

  spot_img

  Истражувањето на научниците од Универзитетот во Дуизбург-Есен (УДЕ) во западна Германија покажа дека одреден ген го намалува ризикот од смрт од Ковид-19 за 35 проценти.

  Студијата следеше 1.570 пациенти дијагностицирани со коронавирус помеѓу 11 март 2020 година и 30 јуни 2021 година, објавија во понеделникот германските универзитетски научници.

  13 проценти или 205 од учесниците во студијата имале само лесна форма на болеста, 760 или 48 проценти од нив биле хоспитализирани, а 292 или 19 проценти од нив завршиле на одделението за интензивна нега.

  Петти или 313 пациенти чиј развој на болеста бил следен од истражувањето починале.

  Генот кој ја намалувал веројатноста за смрт кај некои пациенти бил наречен GNB3 TT. Станува збор за варијанта за која се проценува дека е присутна кај околу 10 проценти од европското население.

  GNB3 е ген кој ги декодира таканаречените Г-протеини, важни за голем број процеси во телото.

  Студијата, исто така, покажа дека генот GNB3 „предизвикува активирање на имуните клетки“, изјави за dpa Бирте Мелендик, една од авторите на студијата.

  Овој побрз имунолошки одговор „може да објасни зошто ризикот од смрт е многу помал за групата луѓе кои го носат овој ген“, објасни Мелендик.

  Студијата ја потврди претпоставката дека помладата возраст и отсуството на хронични здравствени проблеми, како што е дијабетесот, значително ги зголемуваат шансите поединецот да преживее инфекција со Ковид-19.

  Студијата, чии резултати беа објавени во стручното списание Frontiers in Genetics, не го следеше однесувањето на новата варијанта на коронавирусот – омикрон.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img