More

  Германски град испрати предупредување поради опасна вирусна болест

  spot_img

  Градот Минхен ја извести јавноста за ризикот од енцефалитис што го пренесува крлежот (TBE), вирусна болест која се пренесува преку крлежи. Како што соопштија од Градскиот завод за здравје, крлежите сега се активни речиси во текот на целата година, а не само во пролет и лето, а нивните каснувања можат да доведат до инфекции, особено кога зимата е блага.

  Според информациите од Институтот Роберт Кох, Минхен е еден од 178-те урбани и рурални области во Германија кои се сметаат за области со висок ризик за менингоенцефалитис што го пренесува крлежот (ТМЕ). Здравствениот службеник Беатрис Цурек итно препорачува вакцинација против опасната болест, пишуваат германските медиуми.

  – Каснувањето од крлеж може да доведе до воспаление на менингите и ‘рбетниот мозок, што резултира со парализа, а во поединечни случаи може да биде и фатално, рече Беатрис Курек во предупредувањето, пренесува магазинот Феникс.

  Чурек вели дека предупредувањето е особено наменето за луѓето кои поминуваат многу време надвор. „Вакцинирајте се против КМЕ или освежете ја вашата вакцинална заштита“, апелираше здравствениот работник.

  Постои ефикасна вакцина која добро се поднесува и се состои од три вакцини. Според експертите, оваа сезона може да има особено голем број на крлежи, поради што не е исклучена инфекцијата на населението.

  Одделот за здравство нуди совети за заштита. Говорникот нагласи: „Вакцинирајте се себеси и вашите деца против КМЕ сега и заштитете се себе си и вашите најблиски од опасната инфекција со КМЕ.“ Вакцинацијата може да се направи кај матичните лекари или во центарот на Институтот за здравје.

  Крлежите претпочитаат да демнат во топли, влажни средини како што се шуми, ливади, паркови и градини. Важно е темелно да ја проверите вашата облека и кожа за крлежи откако ќе се најдете во такви области – без оглед на статусот на вакцинација против менингоенцефалитис предизвикан од крлежи.

  Примената на средство за заштита од инсекти може да помогне и во спречување на наезда од крлежи, пишуваат германските медиуми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img