More

  Филхармонијата ќе изведува музика од филмовите на Кјубрик

  spot_img

  Традиционалниот концерт на Филхармонијата во Градски парк во Скопје ќе се одржи на 19 јуни во 21 часот.

  Годинава тема е музиката од филмовите на легендарниот режисер Стенли Кјубрик кој важи за визионер со огромно влијание врз светската филмска уметност.

  Концертот е насловен „Одисеја 2024“ и е инспириран од енговиот револуционерен филм „2001: Вселенска одисеја“.

  Ќе диригира Дијана Имери-Илкоска, а ќе бидат изведени музички теми од Моцарт, Бетовен, Штраус, Росини, Хачатуријан, Елгар, Хендл, Пук и Шостаковиќ, кои ги одбележаа филмовите „2001: Вселенска одисеја“, „Пеколен портокал“, „Бери Линдон“ и „Очи широко затворени“.

  – Кјубрик ја гледал музиката како едно од најмоќните оружја во неговите уметнички остварувања, па затоа и неговиот избор на дела бил мошне деликатен. Токму музиката на класичните композитори ги прави филмовите на Кјубрик дотолку повеќе препознатливи, давајќи им посебни драматургија и естетика – велат од Филхармонија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img