More

  Европските вредности на ДУИ осликани во уништивање на македонизмот ,а величење на големо албанските фашистички идеали?

  spot_img

  Некогаш борци низ планина, покасно политичари со некоја си мисија за равноправност на албанците во Македонија, од како им недостасуваше шумското зеленило, започнаа со некаква си зелена агенда, за на крај да прокламираат европски вредности?

  Што подразбираат „зелените“ на ДУИ под евроспки вредности?

  Дечките во опкружувањето на Али Ахмети нивниот пат кон „евроспките вредности“ го започнаа во 2001 година со рушење до темел се она што преставува симбол на православието и на македонската култура, до темел со експлозив го разврушија светилиштето посветено на Свети Атанасие во Лешок,тоа беа нивниот поход кон европските вредности..,за иште дузина злосторства на тајфата на Али Ахмети да не трошиме време,коалициониот партнер ги амнестира..

  Така на таков стил, насилен , одејќи со нивната главна мисија да се уништи све она што е Македонско, праославно , години наназад рушат споменици од македонската историја, за веднаш на тоа место да никнат некој нови од историјата на УЧК или фашистичка Албанија од вреето на втората световна војна!!!

  Во ист ден во Струга се поставува спомен плоча на настан од фашистичка Албанија од 1941 година, додека во Охрид се руши спомен плоча посветена на борбата на македонците против бугарскиот фашистички окупатор.

  Во Струга главен актер на поставувањето на некаква си спомен плоча од настан од 1941 година кога фашистичка Италија ,Струга ја доделува на тогаш фашистишкото албанско кралство и кога во училиштата се изучувал само албански јазик.За ваквото поставување на спомен плоча ,на споменик заштитен со Закон ,како културно наследво,некогашното училиште Браќа Миладиновци,нокој не одговара,а ниту ваквата зависна власт од ДУИ може да отвори и истрага.

  Од друга страна во Охрид ,повторно фирмата на челникот на ДУИ за Охрид „Нефи ИК“ ,в’чера ја руши спомен плочата посветена на судените за Македонија од бугарскиот фашистички окупатор.И покрај пријавите и насоките издадени од јавен обвинител до СВР Охрид , никој од криминалистичката полиција не излегол на терен да изврши увид.

  Уште поскандалозен е и фактот дека објектот ддо кој беше поставена спомен плочата во далечната 1949 година , е предмет на кривично дело „Дивоградба“.Надлежниот испекторат поставил Жолта Лента и го пломбирал градилиштето на почетокот на 2023 година, но од страна на фримата на Усеини истите жолти ленти биле остранети ,како и пломбата, и продолжил со непречена дивоградба ,а габаритите заминале и на државно земјиште сопственост на РСМ.Доколку се одело по слово на законот, Јавниот Обвинител бил должен веднш да преземел дејствија од кога истите ја остраниле жолтата лента и пломбата, а за вакво дело предвидени се мерки Притвор ,акко и други ерки на санкции, но за жал и на ОЈО и на оваа влада од поодамна „гаштите им се надолу“,нема закон кој може да го санкционира членот на ДУИ…

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img