More

  Европскиот совет го одобрен планот за Западен Балкан, со кој се достапни 6 милијарди евра за поддршка на реформите и економскиот раст

  spot_img

  Европскиот совет го одобрен планот за Западен Балкан, со кој се достапни 6 милијарди евра за поддршка на реформите и економскиот раст. Албанскиот премиер Еди Рама тоа го оцени како историски момент, кој, според него, внесува нов импулс во процесот на проширување,

  Во објава на Платформата „Х“, Рама наведува дека неговата земја е подготвена да има корист од Планот за раст за Западен Балкан што е „нов инструмент за поддршка на реформите поврзани со ЕУ и економскиот раст во регионот“.

  „Ова е историски момент и важна пресвртница, која му претходи на почетокот на неговата имплементација, за што сме целосно подготвени и ентузијасти. Албанија претстави исклучително амбициозна реформска агенда која ќе се спроведува во следните 3 години. Оваа агенда има за цел да ја приближи земјата кон иднината како составен дел од европското семејство. Со нетрпение ги очекувам дискусиите на следниот Самит во средината на мај во живописната Црна Гора“ – напиша Рама, објави Ора њуз.

  Според него планот за раст се фокусира на продлабочување на реформите за зајакнување на владеењето на правото, каде, како што наведува, Албанија изминала долг пат за да стигне до точката каде што е денес „пред вратата на ЕУ“

  „Планот за раст внесува нов момент во процесот на проширување, со посебен акцент на клучните области како што се владеењето на правото, транспарентноста и реформите. Понатаму, воведува нови финансиски средства за земјите од Западен Балкан, во зависност од нивните перформанси. Фантастично е да се види во реалноста она што долго време се обидувате да се случи. Ви благодариме на сите вклучени во ова“ – посочува Рама.

  Планот за раст е за периодот од 2024 до 2027 година и се очекува да обезбеди до 2 милијарди евра грантови и 4 милијарди евра заеми за шесте партнери на ЕУ од Западен Балкан во наредните години.

  „Општите предуслови што Европската унија им ги наметна на земјите од Западен Балкан вклучуваат повеќепартиски парламентарен систем, слободни и фер избори, независен правосуден систем и почитување на човековите права. Плаќањата ќе се вршат двапати годишно, додека доколку не се исполнат условите, ЕУ може да одлучи да ги суспендира средствата“ – наведува Ора њуз.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img