More

  Европскиот парламент побара влез на Романија и Бугарија во Шенген зоната

  spot_img

  Европскиот парламент побара Романија и Бугарија да се приклучат на Шенген зоната до крајот на 2022 година, продолжување што некои земји-членки на ЕУ го блокираа со години.

  Европските пратеници по четврти пат од 2018 година побараа од Советот на ЕУ веднаш да ги вклучи двете земји во зоната на слободно движење, што би значело укинување на контролите на нивните граници со другите земји од Шенген.

  Ваквото проширување на Шенген зоната бара едногласност во Советот.

  Во текстот што беше изгласан во Стразбур со големо мнозинство (547 гласа за, 49 против и 43 воздржани), европратениците потсетија дека Бугарија и Романија, кои пристапија во ЕУ во 2007 година, „ги исполнуваат сите неопходни услови за неколку години.”

  Шенген зоната е област каде што можете да патувате без пасош и каде граничните контроли во принцип се укинати.

  Бугарија и Романија бараат влез во Шенген зоната од 2011 година, но некои земји, вклучително и Холандија, не сакаат да дадат одобрение, барајќи од тие земји да постигнат поголем напредок во борбата против корупцијата.

  Од 27-те земји-членки на ЕУ, само Бугарија, Романија, Хрватска, Кипар и Ирска не се дел од Шенген зоната.

  Од друга страна, вклучени се Исланд, Норвешка, Швајцарија и Лихтенштајн, земји кои не се членки на ЕУ.

   

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img