More

  Европската земја со најздрав баланс помеѓу работата и животот

  spot_img

  Студијата за просечниот број на часови и денови на работа во 2022 година откри кои земји имаат најздрав начин на живот.

  Без разлика дали ви е толку досадно со вашата работа што планирате целосна промена на кариерата или сте доволно среќни да уживате во одењето во канцеларија, на сите ни треба здрава рамнотежа помеѓу работата и животот.

  Но, вашата способност да го постигнете тој неостварлив баланс помеѓу работата и животот може да зависи од културата и односот кон работата на вашата земја. Некои земји имаат дури и закон за „право на откажување“ што им забранува на менаџерите да контактираат со вработените надвор од работното време.

  За да ви помогне да го најдете најдоброто место за вас, меѓународната компанија за здравствено осигурување Вилијам Расел спроведе истражување за најдобрите места за преселување на вашето семејство. Како дел од тоа, тој го анализираше просечниот број на часови и денови одработени во 2022 година за да дешифрира кои земји имаат најздрав баланс помеѓу работата и животот – а резултатите се во.

  На прво место, со просечни 1.341 час работа, или 178 дена, е Германија! За контекст, ако не се бројат празниците, има 260 работни дена во годината, така што ова е доста импресивно.

  На второ место е Данска, со просечни 1.372 часа и 182 дена работа годишно, а на трето е Норвешка, со 1.425 часа или 189 дена работа. Северна Европа доминира на вкупната листа, но Турција е рангирана на десеттото место, со просечни 1.498 часа и 199 работни дена, пишува Time Out.

  Ова се првите десет земји со најдобар баланс помеѓу работата и животот:

  Германија
  Данска
  Норвешка
  Холандија
  Шведска
  Австрија
  Исланд
  Луксембург
  Финска
  Турција

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img