More

  ЕУ одобри нов антибиотик за борба против супербактериите

  spot_img

  Pfizer’s Emblaveo е одобрен во ЕУ со прва индикација за третман на инфекции отпорни на повеќе лекови (MDR).

  Ова е првиот лек од ваков вид што доби зелено светло од Европската комисија за третман на сериозни инфекции предизвикани од грам-негативни бактерии MDR кај возрасни.

  Pfizer рече дека Emblaveo – кој се базира на две компоненти веќе одобрени во производите што се користат за други инфекции – може да се користи и против патогени „супербактерии“ кои произведуваат метало-бета-лактамази (MBLa), кои се одговорни за отпорност на речиси сите бета-лактами. антибиотици.

  Грам-негативните бактерии кои произведуваат МБЛ се во пораст на глобално ниво и се приоритетен патоген за Светската здравствена организација (СЗО), која рече дека тие претставуваат нова закана.

  Ознаката на новиот лек опфаќа комплицирани интра-абдоминални инфекции (cIAI), пневмонија стекната во болница (HAP), вклучувајќи пневмонија поврзана со вентилатор (VAP) и комплицирани инфекции на уринарниот тракт (cUTI), вклучувајќи пиелонефритис.

  ЕК е првиот регулатор што ја одобри комбинацијата, за која се подготвуваат апликации за маркетинг и во други земји, вклучувајќи ги САД и Канада, каде што AbbVie има права. Употребата на лекот најверојатно ќе биде резервирана за пациенти кои ги исцрпиле другите опции за третман.

  „За здравствените тимови кои лекуваат пациенти со сериозни грам-негативни бактериски инфекции, изгледите да останат без ефективни опции за третман е застрашувачка, но многу реална закана“, вели Јехуда Кармели од Медицинскиот центар во Тел Авив во Израел, кој беше истражувач во REVISIT. проучување.

  Тој рече дека одлуката на ЕК „е добредојдена вест за заедницата во борбата против заразните болести и нуди нова надеж за критично болните пациенти погодени од антимикробна резистенција“.

  Emblaveo е вториот антибиотик одобрен за проблематични патогени во ЕУ оваа година.

  Во март, Allecra Therapeutics доби зелено светло за Exblifep (цефепим/енметазобактам), друга комбинација на бета-лактам/бета-лактамаза исто така одобрена во САД.

  Антимикробната резистенција (AMR) веќе убива еден и пол милион луѓе ширум светот секоја година, а тоа би можело да достигне 10 милиони смртни случаи до 2050 година, освен ако не се направат заеднички напори за истражување на нови антибиотици.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img