More

  Епидемиолог: Состојбата со вирусот БРНУ не е толку катастрофална како што се прикажува

  spot_img

  Епидемиологот на Градскиот институт за јавно здравје Ивана Беговиќ Лазаревиќ изјави дека состојбата со болеста на рацете, устата и стапалото (ХФМД) не е катастрофална како што се прикажува во медиумите и дека од почетокот на јуни епидемијата е забележана во четири детски колективи со 26 болни деца.

  Таа за Српската радио-телевизија изјави дека Институтот е во постојана комуникација со предучилишните установи, предупредувајќи ги родителите да не ги испраќаат децата со треска во колектив, а кога ќе се појават плускавци, детето да се однесе на педијатар.

  Беговиќ Лазаревиќ додаде дека од почетокот на јуни се забележани три епидемии на варичела кај децата, што според неа „не е страшно“.

  Зборувајќи за големата кашлица, таа изјави дека состојбата е стабилна веќе два месеци, додека минатата недела е евидентиран случај на мали сипаници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img