More

  Епидемијата на грип на врвот, три заразени лица починаа за една недела само во една област

  spot_img

  Во сите три случаи се работи за стари лица со истовремени заболувања кои не биле вакцинирани против грип.

  Сезоната на грип е на врвот, барем така велат бројките забележани во последните епидемиолошки недели. Според податоците на Хрватскиот завод за јавно здравје, до 21 јануари во Хрватска се регистрирани 5.300 случаи на грип, од кои во последната недела од пријавувањето се регистрирани 2.245 нови случаи. Со други зборови, во последната обработена недела, бројот на новозаболени е речиси еднаков на вкупниот број регистрирани случаи оваа сезона, што на епидемиолозите им дава јасен сигнал дека епидемијата на грип е на врвот, по што може да се очекува постепено се намалуваат.

  Слична е состојбата и во приморско-горската жупанија каде минатата недела е забележан најголем број новозаболени од грип оваа сезона, а дека епидемијата на оваа тешка респираторна инфекција е на врвот говори и бројот на смртни случаи од грип.

  Тешка болест
  „Минатата недела три лица починаа од грип во Приморско-горскиот Котар, што значи дека во оваа сезона на грип имаме вкупно пет смртни случаи како последица на оваа инфекција. Во сите три случаи се работи за стари лица со истовремени заболувања кои не биле вакцинирани против грип. Иако во моментов преовладува вирусот од типот А (Х1Н1), кај двајцата смртни случаи е откриен вирусот на грип од типот А (Х3Н2)“, вели раководителот на епидемиолошкиот оддел во Наставниот институт за јавно здравје на округот Приморје-Горски Котар, д-р. Андреа Петарос Шуран.

  Севкупно, до крајот на минатата недела во Приморско-горската жупанија се евидентирани 946 случаи на грип, од кои 432 пријави се дојдени од канцелариите за семејна медицина до Заводот за обука за јавно здравје на ПГЖ минатата недела, пишува Нови лист.

  „Покрај речиси удвојувањето на бројот на заболени од грип регистрирани досега оваа сезона минатата недела, јасно покажува дека грипот се приближува до својот врв. Имено, една недела претходно забележавме 313 нови случаи, а ова зголемување ни овозможува да констатираме дека грипот во овој момент го достигна својот врв“, објаснува Петарос Шуран.

  Најголем дел од заболените се меѓу деца од предучилишна возраст и ученици од основно училиште. Грип е евидентиран и кај работоспособното население, а најмалку е застапен кај населението над 65 години, што по правило е популација со најголем процент на вакцинирани лица. Доминира грипот од типот А, сојот H1N1, додека неговиот втор сој, H3N2, поретко се потврдува во лабораториските тестови, како и типот Б, за кој се верува дека станува почест на крајот на сезоната на епидемии на грип.

  Како што предупредува д-р Петарос Шуран, грипот е сериозна болест како и нејзините последици, кои можат да го следат болниот извесно време откако ќе престанат вообичаените симптоми на грип.

  „Грипот е тешко респираторно заболување, кај кое кога ќе заврши неговата акутна фаза, последиците може да траат долго. Луѓето кои го преболеле грипот често се жалат на слабост која може да трае со недели по преболувањето, па откако ќе престанат примарните симптоми на грипот, препорачливо е да не претерувате и да ги приспособите секојдневните активности на вашата субјективна состојба. Дополнително, чести последици од грипот се пневмонијата, особено пневмококната пневмонија, каде што ги забележуваме и најголемите компликации. Токму затоа на сите хронични пациенти им препорачуваме пневмококна вакцинација. Покрај пневмонијата, наидуваме на енцефалитис и миокардитис, како и егзацербации на основни болести и бронхитис“, вели началникот на Епидемиолошкото одделение во Риека.

  Големата кашлица се смирува
  Епидемијата на грип очигледно го замени коронавирусот кој преовладуваше во декември, пишува Нови лист.

  „Последната недела од декември евидентиравме 160 пациенти со КОВИД-19, исто како и во првата недела од јануари, а минатата недела тој број е намален на 60 откриени случаи, со што констатираме дека грипот има приоритет. Намален е и бројот на заболени од КОВИД-19 кои се лекуваат во Клиничкиот болнички центар Риека, а минатата недела имаше десет, кај кои покрај основната болест беше откриено присуство на коронавирус“, посочува Петарос Шуран. .

  Како што додава тој, се намалува и епидемијата на голема кашлица која изби на крајот на летото. Во Приморско-горската жупанија досега се регистрирани 344 случаи на голема кашлица.

  „Тоа се претежно деца на училишна возраст, иако има и возрасни. Можеме да кажеме дека епидемијата на голема кашлица која ја следиме од крајот на летото слабее од почетокот на годинава. Истовремено, во овој период на следење на оваа епидемија, можеме да кажеме дека вакциниравме околу 130 трудници за кои се препорачува вакцинација против оваа заразна болест“, заклучува Петарос Шуран.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img