More

  Епидемија на заразни болести во соседството: „Тоа е резултат на ниската вакцинација“

  spot_img

  Од почетокот на годината 3.000 деца во субјектот на Федерацијата Босна и Херцеговина заболеле од сипаници, кои во комбинација со голема кашлица, претставуваат голем здравствен ризик за нив, што е резултат на недоволната вакцинација на најмладите. со задолжителни вакцини, предупредија здравствените власти.

  Директорот на Институтот за јавно здравје на ФБиХ, д-р Синиша Скочибушиќ, за медиумите во Мостар изјави дека ситуацијата е загрижувачка бидејќи малите деца не се доволно вакцинирани со основните вакцини против детските заразни болести.

  „Покрај сипаници, се соочуваме и со епидемија на голема кашлица. Големата загриженост лежи во тоа што се работи за вакцини против превентивни болести“, рече Скочибушиќ.

  Тој додаде дека од крајот на минатата година до денеска е прогласена епидемија на морбили во трите жупанија Тузла, Сараево и Зеничко-Добој, а во Федерацијата Босна и Херцеговина се регистрирани 3.000 случаи на заболени. Едно дете починало како последица на компликации од комбинација од две заразни болести.

  Во Тузла и Живинице, 13 деца се хоспитализирани поради тешки компликации предизвикани од мали сипаници, што е резултат на ниското ниво на вакцинација. Најголем број заболени деца се деца од предучилишна и училишна возраст, а главниот пат на пренос бил преку градинките.

  Според податоците на Институтот за јавно здравје на ФБиХ, вакцинацијата против морбили е нешто над 50 отсто, додека за да се постигне колективен имунитет потребно е да се вакцинираат 95 отсто од населението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img