More

  Египет ги откри неодамна откриените гробници во некрополата Сакара

  spot_img

  Египет откри неодамна откриени, добро украсени антички гробници во фараонска некропола недалеку од главниот град Каиро, соопшти Министерството за туризам и антиквитети.Пет гробници беа ископани на почетокот на овој месец и датираат од Старото Кралство, од 2700 до 2200 година п.н.е., како и од првиот преоден период од еден век по распадот на Старото Кралство.Врховниот совет за антиквитети соопшти дека египетските археолози започнале со ископување гробници во септември за високи функционери, регионални владетели и надгледници на древните египетски палати.

  „Сите тие пет гробници се добро обоени, добро украсени. Ископувањата не престанаа и планираме да продолжиме. Веруваме дека можеме да најдеме уште гробници на овој простор“, беше соопштено.

  Гробниците се пронајдени во близина на скалестата пирамида на Џосер, во некрополата Сакара, 24 километри југозападно од Каиро.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img